Raketa zasáhla americkou nákladní loď u Jemenu. Na plavidlo podle USA zaútočili Hútíové

Britská vojenská služba UKMTO podle agentur obdržela zprávu, že nákladní loď plující v Adenském zálivu 170 kilometrů od jemenského pobřeží zasáhla raketa. Podle vojenského velitelství USA v oblasti patří zasažené plavidlo jejich straně, píše BBC NEWS. Tři rakety, z nichž pouze jedna dorazila k cíli, měli vypálit jemenští povstalci Hútíové. Velitelství rovněž potvrdilo, že loď nebyla zásahem výrazně poškozena a pokračuje na své trase.

Zasažená nákladní loď má podle informací britské námořní bezpečnostní firmy Ambrey patřit k majetku Spojených států, píše BBC NEWS. Na palubě mělo dojít k požáru v podpalubí, loď ovšem zůstává schopná plavby a nedošlo k žádnému zranění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Převezli jemenští povstalci USA? Moc jsme Hútíům neublížili, připouští vysocí představitelé

Podle vojenského velitelství USA pro oblast Blízkého východu (Centcom) byla loď M/V Gibraltar Eagle zasažena balistickou střelou, kterou vypálilo povstalecké hnutí Hútíů. Centcom později na sociální síti X informoval, že posádka neohlásila „žádné zraněné či významné škody“ a dále pokračuje na své trase.

Bezpečnostní firma Ambrey potvrdila, že povstalci měli vypustit tři rakety, ostatní dvě však cíl nezasáhly. Plavidlo podle ní nemá žádné vazby na Izrael a útok zřejmě mířil na zájmy Spojených států v reakci na americké a britské údery na pozice povstalců z minulého týdne.

Na obchodní lodě v Rudém moři už od listopadu útočí šíitští povstalci Hútíové, které podporuje Írán a kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná. Rebelové tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a reagují na podporu některých zemí izraelské vládě. Útočí údajně jen na lodě, které mají vazby na Izrael nebo plují do tamních přístavů.

Tagy: