Převezli jemenští povstalci USA? Moc jsme Hútíům neublížili, připouští vysocí představitelé

Hútíové se během občanské války zmocnili velké části Jemenu.

Většina útočného zařízení Hútíů zůstává i po leteckých úderech pod vedením USA nedotčena. Pro list New York Times to uvedli pod podmínkou anonymity dva vysoce postavení američtí představitelé. Čtvrteční a páteční útoky podle nich zneškodnily jen 20 až 30 procent cílů.

USA a Velká Británie podnikly na konci týdne masivní údery na pozice jemenských Hútíů, kteří předtím svými přepady paralyzovali provoz obchodních lodí na Rudém moři, troufali si dokonce i na západní vojenská plavidla.

ČTĚTE TAKÉ: Írán rozehrál na Blízkém východě riskantní hru. Balancuje mezi úspěchem a velkým průšvihem

Jak byla odveta řízená Washingtonem efektivní?

Na to se dá pohlížet dvěma způsoby.

Vrcholní američtí politici na jedné straně ujišťují, že byť se identifikace cílů ukázala jako obtížná, údery poškodily schopnost povstalců provádět komplexní raketové a bezpilotní útoky. Měly znehodnotit nebo přímo zničit přibližně 90 procent zasažených cílů.

Jenže dva vysoce postavení představitelé státu nabídli pro list New York Times pod podmínkou anonymity úplně jiný pohled. Podle nich bylo i po zasažení více než šedesáti cílů poškozeno nebo zničeno pouze 20 až 30 procent útočného potenciálu Hútíů. Rebelové totiž z velké části využívají mobilních platforem, které lze snadno přemístit nebo skrýt.

Vyhledávání hútíjských cílů se v každém případě ukazuje jako náročnější, než se předpokládalo. Americké a další západní zpravodajské agentury se touto hrozbou dlouho příliš nezabývaly. Začala je zajímat až po útocích Hamásu na Izrael ze 7. října, kdy se Hútíové na znamení solidarity s Palestinci v Gaze pustili do útoků na obchodní lodě proplouvající Rudým mořem.

Čtvrteční letecká a námořní palba měla jemenským rebelům zasadit ochromující úder.

První salva zasáhla podle dostupných informací až 60 předem naplánovaných cílů na šestnácti místech. Přibližně 30 až 60 minut poté byla provedena druhá vlna úderů na dalších 12 cílů, které analytici předtím označili za hrozbu pro letadla a lodě.

Vysoký představitel ministerstva obrany v sobotu připustil, že následný páteční útok amerických střel Tomahawk na radarová zařízení v Jemenu představoval „opakovaný úder“ na cíl zasažený už při čtvrtečním útoku, který však v první vlně nebyl dostatečně znehodnocen nebo zničen.

Podle jeho nejmenovaných kolegů nemusí jít ani zdaleka o poslední opakovaný útok. Hútíové se totiž i nadále mohou spolehnout na zhruba tři čtvrtiny funkčních technologií k odpalování raket a dronů na lodě proplouvající Rudým mořem.

Hútíové už před víkendem vyhrožovali ráznou odvetou, po dvou amerických úderech se ale prozatím revanšovali jen odpálením jediné protilodní střely, která neškodně dopadla do vln. Nejvyšší americký vojenský důstojník, generálporučík Douglas Sims, ujišťuje o připravenosti západní koalice.

„Očekával bych, že se pokusí o nějakou odvetu,“ řekl generál Sims.

Hned ale dodal, že pokud k tomu skutečně dojde, bude to z pohledu Hútíů obrovská chyba. „Prostě si s námi nebudou zahrávat.“

Tagy: