Povinné zálohování PET lahví se blíží. Nápoje nezdraží a systém se zaplatí sám, tvrdí Hladík

Partie Terezie Tománkové: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

360° 24.5.2023

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) chystá zákon, který zařídí zálohování plastových lahví a plechovek. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS podrobně vysvětlil, jak by systém fungoval a kdo by jej financoval. Zdůraznil však, že nápoje chystaným návrhem nepodraží.

„Nejdřívější termín spuštění je polovina roku 2025, hned vysvětlím proč. Nyní jsme zveřejnili parametry, kdy do konce roku chceme mít napsanou novelu zákona. Tu chceme projednat v Parlamentu a poté potřebujeme zhruba rok na to, aby se na změny připravili obchodníci a celý systém se nachystal,“ líčil Hladík.

Podle plánu by se nově měly zálohovat všechny plasty a plechovky od jednoho deci po tři litry. „A to takovým způsobem, že žádným způsobem nezdraží nápoj jako takový,“ zdůraznil. Tedy, pokud si zákazník zakoupí například minerálku za 20 korun, musí si připočíst další čtyři až pět korun za zálohu. „A stejně jako u pivní lahve peníze poté dostane zpět,“ vysvětloval ministr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Plynové kotle? Podporu vrátíme, zvažuje Hladík. Nastínil i pomoc pro nízkopříjmové a seniory

Díky tomu si Hladík slibuje efektivnější recyklaci a opakované využití plastových lahví. „Není to však 100procentní recyklace, ale zhruba 85procentní. Je to ale lepší než nic. Uvědomme si ještě, že nejvíce plastů je v průmyslových obalech,“ doplnil poslanec Jiří Kobza (SPD). „Ministerstvo životního prostředí řeší celou cirkulaci, potřebujeme jít na oběhové hospodářství, vracet věci zpátky, recyklovat. Jdeme cestou ekonomické podpory, chceme jít také cestou podpory výrobních kapacit zpátky k zálohování,“ pokračoval Hladík.

Systém se zaplatí sám

K chystanému zákonu resort vedou tři důvody. „První, aby se nám už plechovky a petky neválely v přírodě po škarpách, v lesech. Druhý – dnes vybereme zhruba 77 procent PET lahví, cíl je v roce 2029 pro celou Evropskou unii 90 procent. Třetí a poslední důvod je ten, že dnes nemáme kvalitu PETu, abychom mohli vyrábět další lahve. Tvoří se z nich oblečení, plasty do automobilů. Když ale uděláme zálohový systém, tak vznikne neustálá recyklace. Není to 100 procent, ale možná to bude 90,“ doplnil.

Dodal, že systém bude schopný zaplatit se sám. „Nebudou tam dotace, příspěvky. Je to vymyšlené tak, aby to ekonomicky dávalo smysl,“ uzavřel.

Tagy: