Angličané po postupu na Euru zbili dánského fanouška. Byl u toho i malý syn

Angličané po postupu svých fotbalistů do finále Eura velmi bujaře slavili. V ulicích Londýna tekl alkohol proudem a příznivci Albionu dávali velmi hlasitě najevo svoji radost z toho, že si jejich fotbalisté po desítkách let zahrají o pohár pro evropské šampiony. Mnohde se to však neobešlo bez násilí. Skupina anglických fanoušků například napadla muže v dánském dresu přímo před jeho rodinou.

Američan žijící v Londýně fandící Dánsku. To je jedna z obětí násilných oslav, které doprovázely postup Anglie do finále Eura. Lane Greene vyrazil na stadion v dánském dresu, jeho manželka je z totiž z Dánska, a tak bylo jasné, komu fandit. Na zápas se vydala dvojice i s malým synem. Všichni byli odění v dánských dresech a na tváře si nakreslili dánské vlaječky.

Ze zápasu odcházeli zklamaní, protože angličtí fotbalisté díky kontroverzní penaltě v prodloužení přetlačili své soupeře z Dánska, jejichž účast v semifinále byla poměrně překvapivá.

Po prohře se vydali domů hromadnou dopravou – klasickým londýnským dvoupatrovým busem. Příště si to ale možná rozmyslí. Angličané totiž ve městě velmi bujaře slavili a Greene se svojí rodinou narazil na skupinu, která hledala záminku k násilí.

„Seděli jsme s naším spícím dítětem v autobuse, když nás a naše dánské dresy spatřil dav Angličanů. Začali bouchat do oken a dveří, zatímco na nás pořvávali. Začali si nás i natáčet na telefony, což nám bylo nepříjemné a divné, protože jsme jim nic neudělali. Jen jsme chtěli jet domů,“ vysvětlila britským médiím Eva Greeneová.

Řidič otevřel dveře a chuligáni vtrhli dovnitř

Řidič busu následně otevřel dveře a dovnitř vnikla skupina anglických fanoušků, která zamířila přímo k dánsko-americké rodině. Lane se jim postavil uprostřed uličky a chtěl je zastavit. „V ten okamžik náš syn dostal velký strach a uprchl o poschodí výš. Šla jsem za ním,“ dodala Dánka.

Její manžel mezitím od fotbalových chuligánů schytal ránu. „Když jsem byla otočená, jeden z fanoušků praštil pěstí mého muže do břicha. Jeden z cestujících busu se mu snažil pomoci, ale dostal od nich facku,“ popsala dále Greenová.

Na anglické fanoušky poté začala naštvaně řvát, aby její rodinu nechali být, ale většina fanoušků venku i nadále bouchala do skel a řvala na fanoušky soupeřova týmu. Nenechali toho ani uvnitř autobusu. Skončili až poté, kdy bus zastavil a oni vystoupili.

I tak budou fandit Anglii

I přes ošklivý incident Dánka dodává, že ve finále budou fandit Anglii, kde žijí. Doufá, že i přes prožité trauma k tomu přesvědčí i jejich syna. „Jedna noc plná blbosti nezničí 6 let plných skvělých přátel a sousedů,“ řekla Greenová.

Její manžel podle policistů neutrpěl žádné vážné zranění. „Oběť neutrpěla vážné zranění a nepotřebovala ošetření v nemocnici,“ uvedla londýnská Metropolitní policie. Ke střetu skupiny anglických fanoušků s dánskou rodinkou došlo ve východním Dulwichi na předměstí Londýna.

Tagy: