Putin přivítal „ztracené syny“ a zbavil se kritiků. Po vězeňské rošádě se cítí jako vítěz

Mezi osobami, které se vrátily do Ruska, jsou i Arťom a Anna Dulcevovi s dětmi.

Výměna vězňů mezi Spojenými státy a Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin se pokládá za jasného vítěze dohodnuté výměny vězňů se Západem. Prokremelský tisk ho dle očekávání velebí, protože dostal na svobodu ruské občany z ciziny domů a zároveň se zbavil kritiků režimu, kteří „nabourávali národní bezpečnost“. Do Ruska se vrátili především agenti ruských tajných služeb a vrazi, pryč se naopak dostali věznění západní novináři či představitelé ruské opozice.

Rudý koberec, čestná garda a prezident. Ruští vězni, kteří se vrátili do země svého původu díky výměně se Západem, se dočkali vskutku státnického přijetí. „Gratuluji vám k návratu do domoviny,“ vítal Putin osvobozené ruské vězně, když přiletěli do Moskvy.

ČTĚTE TAKÉ: Děti vyměněných vězňů netušily, že jsou z Ruska. Putina neznaly, pozdravil je španělsky

Putin jen tak někoho na letišti nevítá. O to více byl vidět tentokrát, když vítal doposud vězněné tajné agenty ruských tajných služeb s jejich rodinami. Některé dokonce vítal ve španělštině, protože děti agentů dosud neměly ponětí, že jsou vlastně Rusové a pokládaly se za Argentince.

„Děkuji vám za vaši loajalitu, přísahu a službu vlasti, která na vás ani na moment nezapomněla,“ pronesl směrem k propuštěným agentům Putin, přičemž jim zároveň slíbil i vyznamenání. Objal mimo jiné agenta FSB Vadima Krasikova, který byl odsouzen na doživotí v Německu za vraždu čečenského disidenta.

Rusko prezentuje výměnu vězňů jako své velké vítězství. Nejen, že získalo zpět své ztracené syny a dcery, vesměs agenty zabíjející a špehující na Západě, ale také se zbavilo nepohodlných lidí.

„Osm Rusů, kteří byli vězněni v zemích NATO, se vrátilo do vlasti výměnou za postavy, které konaly proti zájmům ruské národní bezpečnosti,“ píše například prokremelský deník Komsomolskaja Pravda. Doplnil, že kritici Kremlu propuštění Ruskem „se postavili zády ke své vlasti a letěli k těm, kteří si je najali“.

Kreml vysílá signál agentům

Britská stanice BBC si všímá narativu v prokremelských médiích. Ten de facto vyznívá, že se Rusko snaží diskreditovat propuštěné kritiky režimu, zatímco navrátivší agenty velebí jako „loajální a pravé patrioty“. „Tohle všechno pomáhá úřadům ukazovat ruskému národu, že výměna vězňů byla vítězstvím Kremlu,“ uvádí BBC.

„Naše lidi neopouštíme,“ stálo podle stanice na hlavní straně tištěné Komsomolskaje Pravdy. Proputinovský deník Rossijskaja Gazeta psal v obdobném duchu: „Přivážíme zpět naše chlapce.“

„Tohle je zpráva, kterou Kreml chce vyslat svým agentům a špionům: ‚Pokud vás pošleme na misi do zahraničí a vyvine se to špatně, najdeme cestu, jak vás vrátit domů’,“ píše BBC.

Ruští opozičníci se chtějí vrátit

Mezi propuštěnými na druhé straně jsou nejen nedávno odsouzení američtí občané jako novinář Evan Gershkovich či bývalý příslušník americké námořní pěchoty Paul Whelan. Prvně zmiňovaný v žádosti o milost adresované Putinovi ruského autoritářského vládce požádal o rozhovor, informuje list The Washington Post.

Většina Ruskem propuštěných zamířila do Německa. Zde už přistáli dosud věznění lídři ruské opozice Ilja Jašin nebo Vladimir Kara-Murza. Oba přitom německým médiím řekli, že se chtějí vrátit zpět do Ruska a cítí se jako „vyhoštěni ze své vlastní země“.

Tagy:
Vladimir Putin Německo Moskva NATO politika Paul Whelan The Washington Post Rusko Ilja Jašin Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Evan Gershkovich