Nebezpečné bakterie i karcinomy. Na co si dát pozor při grilování a proč hlídat prkénko?

Nebezpečné bakterie i karcinomy. Na co si dát pozor při grilování?

Letní teploty posledních dnů vybízejí k večernímu grilování. Víte, čeho se vyvarovat, abyste neměli zdravotní potíže? Podle odborníků je potřeba si dát pozor už třeba na samotnou přípravu masa.

„Začaly mi strašné horečky, zimnice, tlumila jsem to paralenem. Po čtyřech dnech neúspěšného léčení jsem upadla do bezvědomí a poprvé mě odvezla rychlá na příjem,“ popisuje Tereza. Nakonec skončila na jednotce intenzivní péče.

Lékaři později zjistili, že ji trápí Campylobacter, který se do jejího těla dostal ze syrového kuřecího masa. S touto bakterií se setkáte dokonce častěji než se salmonelou a je jen jednou z nástrah oblíbeného letního grilování.

Stačí nedopéct maso

„Campylobacter je bakterie, která je v naší republice nejčastější příčinou bakteriálních průjmů. Člověk se prostě nakazí požitím nedostatečně upraveného masa. Ať už kuřat, nebo drůbeže,“ popisuje primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová.

Nejčastěji se objevují u nedopečeného masa, například u kostí. Mohou ale zůstat i na prkénku, kde jste maso připravovali, a přenést se na zeleninu, kterou na něm upravujete následně. „Člověk třeba kuře zpracovává na prkénku a pak ho dobře provaří, propeče. Položí ho tam zpátky a pak se do masa mohou bakterie sekundárně dostat,“ pokračuje Roháčová.

Pozor by si lidé při grilování měli dát ale i na skopové nebo hovězí. Tady se zase vyskytují bakterie Escherichia coli projevující se krvavými průjmy.

Pozor na „kremaci“

Jenže ani pořádně propečené maso, takzvaně na „kremaci“, není úplně zdravé. Rakovinotvornou krustu raději odřežte nebo se takového masa zbavte. „U lávového kamene padal tuk z masa, pak tam zůstával a při příštím grilování se začínal ohřívat. Tuk se ale pak stává jedem – a to je největší humus, co existuje,“ nebere si servítky grilmaster Alexandr Stibila.

Někteří grilmasteři radí zabalit maso do alobalu nebo použít alobalové misky, aby tuk neodkapával na uhlí, jenže uvolněný hliník může být zase nebezpečný pro náš nervový systém nebo i plodnost.

„Mluví se o dlouhodobé zátěži hliníkem, který se do našeho těla může dostat jak z nádobí, tak z příborů, nebo právě z alobalu. V epidemiologických studiích se uvádí, že dlouhodobá expozice hliníku může vést k předčasné demenci,“ říká vedoucí Centra výživy ve Fakultní Thomayerově nemocnici Pavel Kohout.

Odborníci také varují před omýváním zeleninových příloh ve vodě, která vám na chalupě dlouhou dobu stála v trubkách. Tady pro změnu hrozí nákaza bakterií Legionella. Vodu byste proto před oplachováním měli nechat odtéct. I když vás to bude při současných cenách vody něco stát, za klid v duši i v břiše to bude stát.

Tagy: