V Česku roste počet neférových finančních praktik, varují odborníci. Na co si dát pozor?

Spořicí účty nabízejí vyšší zhodnocení peněz než v minulosti

S krizí přibývá finančních podvodů

Podle České bankovní asociace roste počet případů neférových finančních praktik. Jde například o prodej nevhodných nebo předražených finančních produktů. Podobné praktiky sice existovaly vždy, ale se zhoršující se finanční situací se tlak na vylákání peněz od klientů neférovým nebo podvodným způsobem výrazně zvyšuje.

Tereza před časem na doporučení využila služeb finančního poradce. „Dala jsem mu na starosti pojištění auta, pojištění bytu mojí maminky a životní pojištění,“ řekla CNN Prima NEWS. Postupně ale zjišťovala, že pojištění nesplňuje její představy. „Zjistila jsem, že když si ho sjednám sama, ušetřím,“ doplnila s tím, že jí například překvapilo, že si dokázala roční havarijní pojištění včetně povinného ručení sehnat sama o pět tisíc korun levněji, než kolik uhradila přes poradce. Životní pojistka jí zase nepokrývala to, kvůli čemu si ji pořídila. Podobných praktik teď přibývá.

Mezi nejčastější nefér jednání patří prodej nevhodného nebo jiného produktu, než na kterém se poradce s klientem dohodl, prodej předraženého produktu nebo přetahování klientů od konkurence, kdy klient na nové smlouvě ve finále prodělá.

Lidé by si měli dávat pozor také na telefonáty. „V poslední době se zase rozmáhají call centra, která prodávají na dálku produkty, které po telefonu znějí zajímavě, ale ve finále dotyčný na schůzce podepisuje úplně něco jiného,“ varoval ředitel portálu Frenkee Jiří Hluchý.

Jednoduchá rada neexistuje

U půjček se kromě ceny ujistěte také o tom, že vás nečekají skryté poplatky. „Setkáváme se třeba s poplatkem za zřízení půjčky nebo nějakým podobným rádoby administrativním poplatkem,“ uvedl na příkladu ředitel divize půjček Srovnejto.cz Aleš Fojtík.

Jednoduchá rada, jak se vyhnout nepříjemnostem, bohužel neexistuje. Ani doporučení totiž nemusí stačit. Stejně jako v případě Terezy, která finančního poradce sehnala přes kamarádku. „Ona se mi samozřejmě omlouvala, protože ve finále, když jsme se o tom bavily, jsme došly k závěru, že ona si u něj nechala zřídit také pojištění a také tam došlo k nedorozumění,“ dodala Tereza.

Pomoci mohou srovnávací portály na internetu, díky kterým si můžete sami zjistit, jaká je cena stejného produktu u různých institucí.

Tagy:
peníze krize pojištění podvod finance poradenství České bankovní asociace