Mateřské školy bez plotu? Dovolit to má nová vyhláška, ředitelé upozorňují na rizika

Školy bez plotu

Nové školky bez plotů? I s takovou možností počítá pracovní návrh hygienické vyhlášky. Zřizovatelům dává větší volnost při výstavbě nových škol a školek. Právě ty by podle ní nemusely mít ploty. Nelíbí se to ředitelům mateřských škol, ale ani rodičům. Na rizika takového záměru upomíná i nedávný případ, kdy Mateřská škola v Chorušicích neuhlídala dítě ani s plotem a údajně zavřenou bránou.

Ploty podle ředitelů dávají dětem volnost a bezpečný prostor. „I z pohledu mámy, babičky a učitelky musím říct, že je to nešťastná formulace,“ sdělila ke znění připravované vyhlášky ředitelka Mateřské školy Libocká v Praze Dana Chroustovská.

ČTĚTE TAKÉ: Sexuální predátoři jako mýtus. Děti chraňte hlavně před norami, pornem a seznamkou, radí expert

Odpoledne se na zahradě Mateřské školy Libocká může volně pohybovat díky plotu až 50 dětí. „Nedovedu si představit, že ve školce, kde jsme ohraničení dvěma silnicemi, bychom nebyli oplocení,“ dodala Chroustovská.

Důležitá je bezpečnost

Mateřská škola v Dobříši pak dokončila rekonstrukci plotu před dvěma týdny. Ten je důležitý podle zřizovatele i ředitelky kvůli bezpečnosti dětí. „Naše všechny tři mateřské školy jsou oplocené. Pokud bych se podívala na to, kde jsou školky umístěné, domnívám se, že plot je opodstatněný,“ uvedla místostarostka Dobříše Jindřiška Romba (STAN).

Vyhláška prý podle resortu zdravotnictví povinnost zajistit bezpečí dětí neruší. „Stanovuje zřizovatelům a provozovatelům povinnost, aby provoz školských zařízení byl hygienicky nezávadný,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Zřizovatelé vítají větší volnost při výstavbě nových škol a školek. „Dává jim větší flexibilitu. Když budou stavět novou školu, nebudou mít tolik povinností,“ řekla místostarostka Dobříše.

To ale může podle ředitelů mateřských škol vést k tomu, že se někteří zřizovatelé budou snažit co nejvíce ušetřit a školky neoplotí. To si myslí i opoziční poslankyně Jana Berkovcová (ANO). „Spíš tam vidím záměr nějakým způsobem ušetřit. Pak si umím představit, že záměrem je snížení povinností a hygienických standardů včetně oplocení, a tím se snižují i minimální rozměry,“ reagovala.

Autorka návrhu poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) to považuje za zbytečné strašení a hysterii. „Většina měst, obcí samozřejmě ploty mít bude, takže bych tady nechtěla strašit,“ uvedla poslankyně. Vyhláška jde nyní do připomínkového řízení a má platit v řádu měsíců.

Také podle Národního pedagogického institutu je taková vyhláška nebezpečná, a to jak z psychologického, tak i z pedagogického hlediska. „Pokud pozemek nebude ohraničen, nikdo nebude ručit za kvalitu herních prvků nebo cizích předmětů na místě atd., dítě ale nebude mít ani svoje místo, na které se může spolehnout,“ varovala předsedkyně Asociace předškolní výchovy Hana Splavcová.

Utekla z oplocené školky

Rizika připomíná i případ tříleté Aničky, která bez vědomí učitelů dvakrát odešla domů z Mateřské školy v Chorušicích. „Poprvé přišla úplně sama domů. Okamžitě jsme volali paní Jelínkové, která zburcovala personál. Podruhé ji odchytila nějaká paní, která jela kolem autem. Čekal jsem na reakci školky, kdy vůbec budou schopní zjistit, že jim Anička zmizela,“ popsal otec dítěte.

Podle něj kontaktovala školka rodiče zhruba 15 minut poté, co ji přivezla neznámá žena autem. Vzdálenost mezi domovem a školkou je přes tři čtvrtě kilometru. Zhruba dvě třetiny lemuje chodník, zbytek šla Anička přímo po hlavní silnici.

„Podle školského zákona je za bezpečnost a zdraví žáků zodpovědná škola. Za dodržování dohledu nad nimi potom ředitel či ředitelka školy,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Jak ředitelka, tak zřizovatel školky, tedy obec, nechtějí případ komentovat.

Škola se za nezvládnutou situaci omluvila rodičům pouze jednou a navíc připravila rodině nečekané překvapení. Aničku vyloučila z plánované a rodinou již zaplacené školy v přírodě.

Tagy: