Nejdřív Ferjenčík, teď Michailidu. Piráti hlasují o odstřelení dalšího politika

Jana Michailidu

Piráti bojují s reklamou na alkohol

Piráti se na svém fóru zabývají výroky členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jany Michailidu. Ta uvedla, že by byla pro omezení prodeje alkoholu po desáté hodině večer. Členové strany nyní v anketě zvažují možnost, že by političku vyzvali, aby do roku 2026 nekandidovala na žádnou veřejnou funkci. K podobnému usnesení došli Piráti před časem u Mikuláše Ferjenčíka. Zdá se však, že Michailidu zmíněný pokus o její „odstřelení“ na rozdíl od Ferjenčíka ustojí.

Hlasování na fóru vyvolal člen Pirátů Pavel Tauer. Podle něj Michailidu svými mediálními výstupy dlouhodobě poškozuje svou stranu, přičemž její „ostudné jednání nezná hranic“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti chtějí prosadit na alkohol varovné nápisy. Požadují také zásadní omezení reklamy

„V návaznosti na to, jak hlasující většina zatočila s Mikulášem Ferjenčíkem, navrhuji, abychom pokračovali v kárání sobců, kteří zneužívají svého členství ve straně k sebezviditelňování. Straně zpět nepřinášejí nic, co by tyto výstupy ospravedlňovalo. Naopak poškozují politické vyhlídky strany jako celku a kandidujících členů na úspěšný výsledek v nadcházejících volbách,“ uvedl Tauer ve své výzvě.

Michailidu, která je členkou Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, společně s pirátskou poslankyní Klárou Kocmanovou v polovině července představila opatření, jejichž schválení má vést ke snížení konzumace alkoholu v Česku.

Pirátské političky navrhují například povinné zavedení zdravotních varování na etiketách alkoholických nápojů, jako tomu je na krabičkách cigaret, či zákaz reklamy na alkohol v televizi a rozhlasu mezi 6. a 20. hodinou.

Velkou nevoli na sociálních sítích ovšem vyvolal výrok Michailidu, který pronesla v nedávném rozhovoru pro web iDNES.cz. Na otázku, zda Piráti u alkoholu podporují i omezení prodejní doby po desáté večer, Michailidu odpověděla: „Ano, my bychom takové opatření uvítali.“ Tím rozčílila některé své spolustraníky.

Regulovat, či neregulovat?

„Strana, která si zakládá na zachování svobod občana a kritizuje omezení dostupnosti psychotropních látek, nemůže být více poškozena, než když členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí vystoupí v médiích s návrhem na omezení prodeje alkoholu,“ uvedl Tauer.

Michailidu se na sociálních sítích hájila následovně: „Jsme připraveni se zástupci dalších stran jednat o tom, která opatření z celého (pirátského) balíku prosadit. Všichni se však shodujeme na jednom. Alkohol působí naší společnosti obrovské škody – vyčíslené na téměř 60 miliard korun ročně. Současná regulace alkoholu neodpovídá jeho škodlivosti.“

Podle Tauera však postoj Michailidu popírá veškeré předchozí výstupy Pirátů k alkoholu a její návrh by při případné realizaci zvýšil byrokracii státu a zároveň nahrál nelegálním skupinám, které by díru na trhu zaplnily. „Přesně to můžeme vidět na případech zemí, které takovou restrikci zavedly,“ dodal.

Tauer své spolustraníky požádal o podporu ve třech následujících bodech:

  • Vyzýváme Janu Michailidu, aby se minimálně do konce roku 2026 neucházela o žádná místa na kandidátních listinách ani o jiné veřejné funkce pod hlavičkou České pirátské strany.
  • Konstatujeme, že Jana Michailidu svým jednáním opakovaně poškodila Českou pirátskou stranu.
  • Vyzýváme Ivana Bartoše, jakožto místopředsedu vlády, aby bez prodlení podnikl kroky k odvolání Jany Michailidu ze všech funkcí v orgánech státu, kde Piráty zastupuje.

Většina hlasujících se však postavila za Michailidu. Zatímco 128 lidí se vyslovilo pro návrh Tauera, dalších 169 bylo proti. 14 Pirátů se zdrželo. Zatím to tedy vypadá, že Michailidu zřejmě nebude čelit vnitrostranické prohře, kterou před pár dny musel skousnout Mikuláš Ferjenčík.

Toho strana prostřednictvím hlasování na fóru vyzvala, aby do roku 2026 nekandidoval na žádnou veřejnou funkci, tedy ani do Poslanecké sněmovny. Ferjenčík si to u části strany zavařil sólo kampaní před evropskými volbami.

Ve svých klipech připomínajících kulisy z pohádky Anděl Páně vystupoval jako Ježíš. U toho mu asistovali vysoce postavení představitelé strany, mimo jiné ministr zahraničí Jan Lipavský, šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek či náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib.

Ferjenčík kandidoval z dvanáctého místa kandidátky. Získal přes 11 500 přednostních hlasů, čímž přeskočil na čtvrtou pozici. Piráti jako celek nicméně obdrželi 6,2 procenta a do europarlamentu se nakonec dostala jen dvojka kandidátky Markéta Gregorová.

Odstavení Ferjenčíka ze sněmovních voleb 2025 vedlo k dalším pirátským sporům na sociálních sítích. Jeden z nich vedl Jakub Michálek s někdejším europoslancem Marcelem Kolajou, který byl lídrem Pirátů do evropských voleb.

Tagy:
alkohol anketa politika Mikuláš Ferjenčík hlasování Piráti volby Česká pirátská strana vláda Klára Kocmanová Jana Michailidu Pavel Tauer