Šéfka Trikolóry: Nejsme antivax. V Británii ale třetí dávky vakcíny mají neblahé účinky

Zuzana Majerová Zahradníková

Divoká karta (1210)

Trikolóra není antivax a nevymezuje se proti očkování jako takovému, hájila se předsedkyně hnutí Zuzana Majerová Zahradníková. Pouze je dle svých slov proti povinné a plošné vakcinaci, především co se týče dětské populace. Zároveň v pořadu Divoká karta dodala, že očkování třetí dávkou mělo ve Velké Británii spíše neblahé účinky. Nedokázala ovšem říct, ze které studie tyto konkrétní závěry pochází. Místopředseda hnutí Přísaha Jaroslav Pelc její slova zpochybnil – podle něj není pravda, že by byly vakcíny nebezpečné.

Ve sbírce zákonů v pátek vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti nemoci COVID-19 pro lidi nad 60 let a některé profese. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zopakoval, že plošnou povinnou vakcinaci podle věku odmítá, nastupující vláda ji proto plánuje zrušit. Kraje se mezitím připravují také na očkování dětí od 5 do 11 let.

Proti tomuto záměru se postavilo několik spolků i politických hnutí včetně Trikolóry. Předsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková nicméně odmítla, že by se stavěla proti očkování jako takovému.

„Trikolóra nikdy nebyla antivax. My jsme čistě a jasně pro dobrovolnost očkování. Nebudu segregovat lidi na státní zaměstnance a nestátní zaměstnance – všechno to jsou lidé. Zdraví je otázka každého člověka a jeho vlastního rozhodnutí,“ hájila se šéfka hnutí v pořadu Divoká karta.

Nejspíše reagovala na skutečnost, že se v posledních několika měsících objevila na demonstracích, kde se shromáždili lidé vystupující proti očkování, zástupci dezinformační scény či osoby, které zpochybňovaly zaplněné nemocnice či samotnou existenci covidu. Mezi nimi byl i Volný blok či DSSS.

Nemyslí si, že by benefity očkování proti koronaviru jednoznačně převažovaly nad rizikovostí. Očkování dětí Majerová Zahradníková odmítla s tím, že nemoc pro ně nepředstavuje vážné riziko. Zmínila rovněž výzkumy, které prý poukazují na nepříznivé vedlejší účinky posilujících dávek. Nedokázala ale říct, ze které studie takové závěry pocházely.

„Už je několik výzkumů – tu zkratku si teď opravdu nepamatuji – které poukazují na to, že naopak průběhy třetí dávky očkování ve Velké Británii měly víc neblahých účinků než těch pozitivních. Ať už je to dušnost, embolie, rozjetí roztroušené sklerózy…“ vyjmenovala Majerová Zahradníková bez konkrétnějších informací, o jakou studii vlastně šlo.

Není pravda, že jsou vakcíny nebezpečné, kontroval Pelc

Naopak místopředseda hnutí Přísaha Jaroslav Pelc bude očkování svých dětí zvažovat. Zdůraznil, že se koronavirus nevyhýbá ani těm nejmladším. „I malé děti mohou skončit na jednotkách intenzivní péče a mohou zemřít. Neznám případ, že by to dítě zemřelo na očkování. Myslím, že jsou ty benefity jasné,“ navázal na diskuzi.

Na rozdíl od Majerové Zahradníkové si nemyslí, že by očkovací preparáty proti koronaviru představovaly vážné riziko.

„Jak tady zaznívá, že ty vakcíny nejsou bezpečné, to není absolutně pravda. Tady se argumentuje tím, že jsou stále v nějakém stadiu testování. Ano, ale jen ohledně toho, že dobíhají monitoringy jednotlivých lidí. Třeba k tomu, jaká je účinnost vakcíny. Nejsou všespásné, ale nejsou nebezpečné. Nebyly by jinak schváleny v tomto režimu,“ dodal Pelc v pořadu Divoká karta.

Proti očkování těch nejmenších dětí se vymezil předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal. Uznal ale, že riziko přenosu je například u studentů středních škol vyšší, přičemž odkazoval na americké studie. „Pak by bylo ke zvážení, jestli středoškolákům nenabízet očkování,“ podotkl Sehnal.

Tagy:
Velká Británie očkování vakcína TOP 09 Vlastimil Válek Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková koronavirus COVID-19 Petr Pelc Přísaha Pavel Sehnal Volný blok třetí dávka Divoká karta Jaroslav Pelc Aliance pro budoucnost Trikolóra hnutí občanů Dělnická strana sociální spravedlnosti