Největší hrozba pro Západ? V Sýrii tiká časovaná bomba, ISIS může opět povstat, varuje expert

Odborníci se obávají, že na Blízkém východě se zvyšuje riziko obnovy takzvaného Islámského státu. Tisíce příznivců radikální organizace totiž zůstávají ve věznicích v Sýrii. Pokud je Islámský stát osvobodí, bude to podle expertů znamenat katastrofu pro celý Západ.

Islámský stát na svém vrcholu v roce 2014 ovládal nezanedbatelnou část Blízkého východu. Držel třetinu Sýrie a zhruba 40 procent Iráku. Syrským demokratickým silám, ve kterých se angažovali především Kurdové, se ale podařilo radikály v průběhu let rozprášit.

Tisíce členů Islámského státu skončily ve věznicích na severu Sýrie, kde je až dodnes Kurdové hlídají. Celkem má být v oblasti uvězněných až 70 tisíc lidí napojených na teroristickou frakci. Jenže v nestabilním regionu znovu roste riziko, že Islámský stát opět povstane a pokusí se své přívržence dostat z vězení. Upozornila na to britská Sky News.

Podle ní jsou členové Islámského státu roztroušení po Blízkém východě a Africe a nadále provádějí své operace. Radikálové jsou aktivní například v Afghánistánu, kde jim uvolnil ruce vojenský převrat Tálibánu.

IS jako tikající bomba

Expert na radikalizaci Šíráz Maher, který působí na King's College v Londýně, se domnívá, že věznění členové Islámského státu představují „největší bezpečností hrozbu pro Západ“.

„Syrské demokratické síly opakovaně upozorňují na to, že sedí na této časované bombě a nemají prostředky, aby se s ní samy mohly vypořádat,“ řekl Maher pro Sky News. Podle něj navíc vzrůstá pravděpodobnost, že Turecko podnikne invazi na sever Sýrie, kde už má nyní značný vliv. Ve zmatku potyček by věznice plné radikálů mohly snadno zůstat bez dozoru.

„Pokud se Islámský stát vrátí do Sýrie a Iráku, lidé budou umírat na ulicích Berlína, Londýna i Madridu,“ obává se expert.

Tagy: