Největší humanitární krize světa: Reportérku CNN zajali v místě kruté války, líčí chvíle hrůzy

Členové súdánského ozbrojeného lidového odporu, kteří podporují armádu, pochodují v ulicích Gedarefu ve východním Súdánu

Štáb CNN během natáčení reportáže v súdánském Dárfúru zajali ozbrojenci

Největší humanitární krize světa? Podle mnohých Súdán. V africké zemi zuří krutá občanská válka, o které se ale i kvůli současným konfliktům na Ukrajině a v Gaze prakticky nemluví. Změnit to plánoval štáb CNN, který vyrazil natočit svědectví lidí do jedné z nejpostiženějších oblastí. Vše ale skončilo úplně jinak a novináři se museli strachovat o své životy.

„‚Nenatáčejte, nenatáčejte to‘, křičel generál, v očích se mu blýskal hněv a čelist měl zaťatou, jak se k nám hrnul. Několik bojovníků seskočilo ze zadní části prvního náklaďáku milice a s vytasenými puškami se rozprostřelo kolem našeho vozidla. Druhý náklaďák, který nás sledoval a byl vybavený těžkým kulometem, náhle zastavil na naší straně a obklíčil nás. Nastala chvíle paniky - chtějí nás zastřelit?“ popisuje reportérka CNN Clarissa Wardová ve své reportáži prvotní chvíle hrůzy.

Reportérka CNN Clarissa Wardová popsala další momenty ze zajetí:

Do Súdánu se spolu s kameramanem Scottem McWhinniem a producentem Brentem Swailsem vypravila, aby natočili reportáž z místa zřejmě největší humanitární krize na světě. Jejich cílem bylo město Tawila v Severním Dárfúru, které kontrolují neutrální síly SLM. Tawila totiž leží nedaleko frontové linie a je tak útočištěm pro desetitisíce uprchlíků.

ČTĚTE TAKÉ: Mučili mě a odpírali mi jídlo, vzpomíná na Súdán Jašek. Popsal věznění diktátorem za špionáž

Celkově bylo podle OSN v důsledku násilností vysídleno více než 10 milionů lidí, což je téměř čtvrtina súdánské populace. Na 26 milionů lidí - více než trojnásobek obyvatel Česka - čelí akutnímu hladu. Všechny zraky se upírají zejména na Dárfúr, kde byla v letech 2003-2005 páchána genocida a kde kruté válečné zločiny zvýšily obavy, že by se to nejhorší mohlo znovu uskutečnit.

Do oblasti, kam se skoro žádný mezinárodní novinář nedostane, cestoval štáb CNN na pozvání v konfliktu neutrální milice SLM. Jenže její zástupci na smluveném místě nečekali a novináře objevili konkurenční ozbrojenci. Po úvodních výsleších odvezli členy štábu CNN hlouběji do vnitrozemí. „V tu chvíli generál náhle zastavil své vozidlo a začal na nás křičet, načež vystřelil ze své zbraně. Cílem bylo pravděpodobně nás vyděsit. To se povedlo,“ líčí Wardová.

Nebylo si ani kam dojít na WC

Následně se novinářům alespoň podařilo domluvit se s ozbrojenci, aby kontaktovali jejich rodiny, že jsou v pořádku. Následujících 48 hodin pak byli zadržováni. Nikoliv však někde ve vězení, ale pod širým nebem, přesněji řečeno, pod akáciemi. „Jako jediná žena a bez soukromého prostoru, kde bych si mohla ulevit, jsem omezila příjem vody a jídla. Spánek, když přišel, byl milosrdenstvím, úlevou od svíravého pocitu paniky z toho, že nevím, kdy budu moci znovu vidět své děti,“ popisuje Wardová podmínky zajetí.

Po dvou dnech samozvaný generál novinářům oznámil, že nejsou špioni, jak si původně členové milice mysleli, a pojedou domů. „Naše utrpení skončilo. Nic se nám nestalo a brzy jsme se vrátili domů. Strach a obavy rychle vystřídal pocit hořkého zklamání, selhání. Do Tawily jsme se nikdy nedostali. Nikdy se nám nepodařilo promluvit s lidmi v Dárfúru, jejichž životy ovlivnila tato krutá občanská válka. Nevyřčené příběhy, které svět možná nikdy neuslyší,“ dodává Wardová.

Tagy: