Někdy mi přijde, že si Babiš útoky na sebe vymýšlí sám, říká komentátor

Andrej Babiš

Komentátor MF Dnes Petr Kolář a politolog Ladislav Mrklas se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že kauza Pandora Papers hnutí ANO nijak zvlášť neuškodí. V té figuruje mimo jiné i premiér Andrej Babiš (ANO), který je podezřelý z toho, že zakládal offshorové firmy a přes ně měl nakupovat nemovitosti ve Francii. To však předseda vlády popírá.

Novináři v rámci projektu Pandora Papers viní politiky a celebrity z podezřelých transakcí a využívání offshorových firem, což jsou společnosti sídlící v daňových rájích, ale podnikající například v Česku. V seznamu zmíněných jmen figuruje i jméno Andreje Babiše. Kauza se prý týká více než 300 Čechů.

„Nabízí se otázka, proč z Čechů bylo zmíněno jen premiérovo jméno,“ zmínil politický komentátor Petr Kolář. Web Investigace.cz uvedl, že si Babiš v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé. Podle webu premiér de facto půjčoval peníze sám sobě.

I když Babiš připustil, že postup, kterým před 12 lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl vhodný pro politika, zároveň odmítá, že by vlastnil nějaký offshore či se dopustil praní peněz. Také se důrazně ohradil vůči podezřením, že by porušil zákon.

Premiér opět v roli oběti

Podle premiéra jde o spiknutí, za kterým stojí podnikatel Zdeněk Bakala a které má poškodit hnutí ANO před sněmovními volbami. Podle Koláře však kauza Babišovi nijak zvlášť neuškodí.

„Kauza naštvala odpůrce ANO. Podporovatele to naopak utvrdilo v tom, že je pan premiér obětí nespravedlivých útoků. Někdy mi přijde, že si Babiš na sebe útoky vymýšlí sám. Kauzy ho totiž staví do role oběti a v lidech to často vyvolává ochranitelské pudy,“ řekl Kolář. V souvislosti s tím zmínil události ze zářijového zahájení kampaně hnutí ANO v Ústí nad Labem.

Že incident Babiše s jeho synem Andrejem Babišem mladším premiérovi v oblíbenosti spíš pomohl, si myslí i komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Ten na začátku září ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že jednání Babiše mladšího a dokumentaristy Víta Klusáka přidalo hnutí ANO dvě procenta.

Podle politologa Ladislava Mrklase jsou informace ohledně zjištění Pandora Papers pro běžné voliče velmi složité. „Záležitost je komplikovaná, jenom vysvětlit pojem offshore je na dlouhé povídání. Velká část voličů nechápe, o co jde. Mohlo by to ještě více polarizovat politickou scénu,“ uvedl Mrklas.

Zároveň dodal, že by kauza mohla vést k vyšší volební účasti. Podle komentátora Koláře by také někteří voliči, kteří zvažovali volbu hnutí ANO, mohli přeběhnout k hnutí SPD nebo k Přísaze Roberta Šlachty. V tomto případě by ale nešlo o velký počet lidí, protože jádro voličů ANO je velmi pevné.

Tagy: