Babiš půjčil sám sobě. Dělal něco nepochopitelného a nechce to vysvětlit, říká novinářka

Andrej Babiš

Čápová k Pandora Papers

Do objasňování kauzy Pandora Papers, ve které figuruje i premiér Andrej Babiš (ANO), jsou celosvětově zapojeny stovky novinářů. „Víme, že dělal něco nepochopitelného, a zároveň víme, že se mu to nechce vysvětlovat,“ řekla o Babišovi novinářka Hana Čápová z webu Investigace.cz, který se na případu za Českou republiku podílí. Premiér popírá, že by vlastnil nějaký offshore či se dopustil praní peněz. Také se důrazně ohradil vůči podezřením, že by porušil zákon.

„Premiérovo jednání nevypadá logicky a je nesrozumitelné. Není mi jasné, proč když v roce 2009 Andrej Babiš zakládal offshorové firmy, si ty nemovitosti nekoupil napřímo. Je tu velká spousta otázek. Nevíme, odkud pocházelo těch 15 milionů eur (v té době přes 380 milionů korun),“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS novinářka z Investigace.cz Hana Čápová.

Podle ní Babiš de facto poskytl půjčku sám sobě. „Víme, že dělal něco nepochopitelného, a zároveň víme, že se mu to nechce vysvětlovat,“ dodala. Investigativní novináři oslovili Babiše už 16. září, odpověď však nedostali.

Otázky bez odpovědí

„Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů ho poté poprosilo o rozhovor, na to jsme také nedostali odpověď. Následně dostal pan premiér třístránkový seznam, bylo tam 18 otázek, které byly velmi konkrétní a ze všech možných pohledů se vztahovaly na tuto nepochopitelnou transakci. Ani na tento seznam dotazů nepřišla žádná odpověď,“ uvedla Čápová.

Skupina novinářů se pak pokoušela akreditovat na tiskovou konferenci v Ústí nad Labem, která proběhla 29. září. Kromě Babiše na ní vystoupil také maďarský premiér Viktor Orbán, který byl tou dobou na diplomatické návštěvě v České republice.

„Nejdřív nám bylo řečeno z úřadu vlády, že v akreditaci žádný problém není. Pak nám začaly chodit zprávy, že akreditace z kapacitních důvodů není možná,“ tvrdí Čápová. Zástupci z projektu Investigace.cz nebyli zdaleka jedinými novináři, kterým nebyl umožněn vstup.

Zúčastnit se nemohli ani zástupci z německého týdeníku Die Zeit či francouzského listu Le Monde. Spekulacím, že problémem nemusely být kapacitní důvody, nahrává i fakt, že se tiskové konference mohli zúčastnit někteří novináři, kteří akreditaci ani neměli.

Premiér vinu popírá

Informacemi z Pandora Papers se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). I když Babiš připustil, že postup, kterým před 12 lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl vhodný pro politika, zároveň odmítá, že by vlastnil nějaký offshore či se dopustil praní peněz. Také se důrazně ohradil vůči podezřením, že by porušil zákon.

„Samozřejmě, politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před 12 lety. Bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ prohlásil premiér.

Zveřejněné informace pokládá Babiš za pokus o očernění své osoby a o ovlivnění voleb. „Je to stejné jako v roce 2017. Tehdy jsem byl obviněn stejnou partou, tedy panem Bakalou, který to celé organizoval, že nemám transparentní peníze na dluhopisy. Já si tehdy nechal udělat audit, abych veřejnosti ukázal, že je to lež. Původ peněz jsem prokázal. Chápu, že je před volbami, že se to znovu opakuje,“ řekl Babiš CNN Prima NEWS.

Zprávu Pandora Papers převzala média po celém světě. „Jde o zatím poslední trapas pro bývalého oligarchu, který prý vstupoval do politiky, aby bojoval proti korupci,“ uvedl například britský deník The Guardian.

Tagy: