Příplatky za covidová lůžka sotva kryjí náklady, tvrdí nemocnice. Blatný chce změnu

Za pacienty s koronavirem na jednotkách intenzivní péče (JIP) dostávají nemocnice více peněz než za pacienty bez této diagnózy. Rozdíl v úhradě od pojišťoven je víc než 400 tisíc korun týdně. Informaci přinesl Seznam.cz. Podle nemocnic ale příplatek sotva pokryje zvýšené náklady na personál, ochranné pomůcky nebo přestavbu covidových oddělení. Ministr Blatný připravuje změnu bonifikace.

Před pandemií platily zdravotní pojišťovny za každého pacienta na jednotce intenzivní péče 166 tisíc korun za týden. Na jaře, když lidí s koronavirem začalo přibývat, si nemocnice vyjednaly příplatek 413 tisíc korun. Více peněz získala zařízení i na standardním lůžku. Důvodem byly vyšší náklady.

„Personál používá drahé ochranné pomůcky. Jenom naše infekční oddělení, které má 200 lůžek, objednává v lékárně každý týden ochranné pomůcky zhruba za milion korun,“ uvedl Pavel Dlouhý, primář Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Nemocnice nakupují nové přístroje a zvyšují odměny

Znatelně prý také stouply potřeby na zdravotnický personál nebo náklady na vyplácení odměn. „Vzhledem k práci v ochranných pomůckách se i sestavují služby tak, aby sestry měly čas a možnost se vystřídat po kratší době než v obvyklých směnách na jiných odděleních,“ vysvětluje tisková mluvčí zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nakoupila v listopadu sto nových přístrojů pro vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku za téměř dvacet milionů korun. Za dalších padesát milionů rozšířila covid jednotky, kam pořídila monitory pro sledování životních funkcí včetně dalšího příslušenství.

„Výrazně jsme navíc omezili plánovanou operační činnost, která přináší běžný zisk. Do celkové částky je to taktéž zakomponované a myslím si, že na příplatcích, které vypadají na první pohled velké, nikdo nezbohatne,“ míní ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Blatný chce změni systém ohodnocení

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připravuje jiný systém ohodnocení. „Nebude se jednat o denní bonifikaci, jak tomu bylo doposud, ale bonifikaci na jednotlivý případ bez ohledu na to, jak dlouho ten člověk s nemocí na lůžku pobývá,“ uvedl Blatný.

Léčba je nákladnější například i u pacientů, kteří dostávají lék remdesivir, kdy dávka na pět dní stojí 58 tisíc korun. Světová zdravotnická organizace ale vydala stanovisko, ve kterém účinnost tohoto léku zpochybnila. Nejsou podle ní žádné důkazy o tom, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s nemocí COVID-19.

V Česku jako první podávali remdesivir ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). „Viděli jsme, že to zabraňuje progresi do horší formy onemocnění a zároveň to těm pacientům zkracuje hospitalizaci,“ míní vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Martin Balík. Vláda v říjnu schválila nákup deseti tisíc dávek tohoto léku za 205 milionů korun.

Tagy:
nemoc nemocnice nakažení jednotka intenzivní péče pacienti pacient JIP peníze Petr Arenberger koronavirus COVID-19 Martin Balík Jan Blatný náklady Pavel Dlouhý Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. ochranná pomůcka