Nenápadný zabiják v den starých pokrmech. Jak se projevuje syndrom smažené rýže?

Nevhodné skladování vařené rýže může vést k vážným zdravotním komplikacím.

Syndrom smažené rýže

Odborníci varují před zákeřným syndromem smažené rýže, kdy se snadno můžete otrávit konzumací této potraviny připravené předchozí den. Při nevhodném uskladnění pokrmu totiž hrozí, že se v rýži rozmnoží člověku nebezpečné bakterie. V krajních případech může otrava končit i smrtí.

Mezi typické příznaky otravy dříve připravenou rýží patří nevolnost, průjem a zvracení. Jak tomu předejít? Odborníci důrazně varují především před ponecháním hotové rýže při pokojové teplotě. V pokrmu se pak totiž mohou rozmnožit nebezpečné bakterie.

ČTĚTE DÁLE: V Evropě se objevila nebezpečná salmonela. Za jejím rozšířením má stát salát z Itálie

„Tam jsou takzvané konzervy bakterií, které se nezničí vařením,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha. „Když jsou v příjemném, teplém prostředí uvařené a následně ohřívané rýže, tak se probudí,“ dodal.

Příznaky otravy se mohou projevit až šest hodin po konzumaci zkažené rýže. V krajním případě může otrava podle odborníků skončit i smrtí, zejména u lidí se sníženou imunitou.

Klíčové je zachovávat správnou teplotu a vlhkost při skladování potravin. Podceňovat bychom neměli ani náležité oddělování surovin. V neposlední řadě nezapomínejme, že otrava nehrozí jen od rýže. „Nejnáchylnější na otravy je čerstvé maso, pečivo a mléčné výrobky,“ upozornil nutriční terapeut Pavel Suchánek.

Zásadní rada odborníků zní: Přestože potraviny náchylné k rychlé zkáze mohou být dobře skladované, měli byste je spotřebovat nejpozději do druhého dne od přípravy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvrdým rohlíkům odzvonilo. Pytlík vyvinutý vědci z Liberce má udržet pečivo čerstvé i týden

Tagy: