Flegr po smrti zpěvačky: Snad lidé pochopí, že vědci vidí dál než kamarádi na Facebooku

Jaroslav Flegr

360° (118)

Bylo to zcela absurdní. Od začátku jsem tušil, že šlo o omyl, takže mě to nerozhodilo. Těmito slovy reagoval evoluční biolog Jaroslav Flegr na prohlášení Jana Reka, syna zesnulé zpěvačky Hany Horké. Ten v příspěvku na sociálních sítích vinil některé odborníky a odmítače očkování ze smrti své matky.

„Bylo to zcela absurdní. Tušil jsem, že to byl omyl, takže mě to nerozhodilo. Ten pán to už dementoval a vysvětlil,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Jaroslav Flegr. „V té společnosti lidí, ve které se objevilo mé jméno, jsem se však necítil komfortně,“ přiznal biolog.

Zpěvačka Hana Horká zemřela o víkendu. Covidem se nejprve nakazili její nejbližší, následně se nemoc potvrdila i u ní. Ona sama, na rozdíl od rodiny, očkovaná nebyla.

Její syn Jan Rek poté na sociálních sítích zveřejnil příspěvek, ve kterém z její smrti zčásti vinil některé odborníky či proslulé odmítače očkování a protikoronavirových opatření. Status byl později smazán, CNN Prima NEWS ho má k dispozici. „Sebrali jste mi maminku, která si na vašem základě stavěla veškeré svoje argumenty. Pohrdám vámi,“ napsal Rek. V příspěvku označil třeba zpěváka Daniela Landu či stomatologa Romana Šmuclera. Padlo právě i jméno Jaroslava Flegra.

Syn Hany Horké později přiznal, že šlo o omyl. Flegr totiž dlouhodobě patří k zastáncům očkování.

Zpěvačka zemřela v 57 letech. Podle jejího syna se koronavirem nakazila úmyslně. „Ve spoustě věcí jsem s ní souhlasil, ale když došlo na lámání chleba, co se týče očkování, postavila si kolem sebe tlustou zeď. Nakazit se chtěla kvůli certifikátu i protilátkám,“ uvedl Rek.

„Byla tam cílená ignorace různých faktů a komentářů, které dokazovaly opak toho, co říkala. Vždy v tom byl ale podtón, že vše zařídí příroda a sami se známe nejlépe. Pořád stála na straně volby,“ uzavřel její syn.

Zodpovědnost je veliká

Biolog Jaroslav Flegr v pořadu 360 na CNN Prima NEWS v souvislosti s úmrtím zpěvačky zmínil, že se podle něj současná společnost potýká nejen s pandemií koronaviru, ale také epidemií tzv. memů. „Jako společnost jsme selhali. Objevil se tu nový fenomén, epidemie memů. Šíření nepravdivých zpráv nebo sexy zpráv, které jsou tak šokující, že je lidé sdílí dál. To je hlavní důvod, proč se u nás rozšířilo spoustu nesmyslů o covidu,“ uvedl.

„Doufám, že lidé pochopí, že vědci tu nejsou od toho, aby lidi zmanipulovali nebo přihrávali farmaucetickým společnostem velké peníze, ale že dělají vědu, která vidí trošičku dál a přesněji, než vidí kamarádi na Facebooku,“ řekl Flegr.

Psycholog a psychiatr Tomáš Rektor vzápětí apeloval hlavně na odborníky, aby před tím, než vypustí něco do světa, vážili svá slova. „Když špatně poradím pacientovi a on se na základě toho špatně rozhodne, nesu za to plnou zodpovědnost. A pokud budu mluvit ve veřejném prostoru a lidé se budou řídit mými radami, doporučeními, nebo i dost často pouhými náznaky, skutečně věřím tomu, že ta zodpovědnost je veliká,“ uzavřel Rektor.

Tagy: