Nerudová: Michl udělal velký názorový obrat. Ještě loni nebylo zadlužení země problém

Ekonomka Danuše Nerudová.

Jak má Česká národní banka řešit vysokou inflaci?

Jmenování nového guvernéra České národní banky (ČNB) provází ostrá kritika i blahopřání. Ekonom a bývalý poradce expremiéra Andreje Babiše (ANO) Aleš Michl by však měl podle ekonomky Danuše Nerudové dostat prostor na to, aby ukázal, jakým guvernérem nakonec bude. Ve vysílání CNN Prima NEWS připomněla i názorový obrat, kterým šéf centrální banky prošel.

„Aleš Michl je nepochybně dobrý ekonom, nicméně v době válečné ekonomiky, kterou máme, finanční trhy vyslovily jistou nedůvěru v to, jakým způsobem bude ČNB vedena a kam bude směřovat,“ uvedla Nerudová s odkazem na to, že v reakci na oznámení Michlova jmenování začala ve středu oslabovat česká koruna.

Přesto nechce Michla v pozici guvernéra hodnotit, dokud do ní nenastoupí. „Stejně jako má vláda sto dní hájení, tak by měl Michl dostat příležitost ukázat, jakým guvernérem bude,“ podotkla. Do pozice guvernéra Michla jmenoval prezident Miloš Zeman.

Zeman vyslal politický signál

Ekonom Pavel Kysilka nebyl touto volbou podle svých slov překvapen. „Postoj Miloše Zemana ke zvyšování úrokových sazeb je celkem známý. Michl je zase známý tím, že je v otázce zvyšování sazeb velmi opatrný a skeptický vůči tomu, zda v této fázi ekonomického cyklu a současného dění to je potřeba, nebo ne,“ vysvětlil.

Hostem vysílání byl také ekonom Dominik Stroukal, který podotkl, že se jedná spíše o politickou otázku. „Česká národní banka je instituce, která se řídí Ústavou a zákonem o ČNB. Z pozice guvernéra toho člověk zase tolik neudělá. Zeman však vyslal určitý politický signál, který je typicky zemanovský. Chtěl zvolit člověka, který byl celou dobu v opozici, ale spíše – než jmenování Michla guvernérem – je to symbol, že se pravděpodobně obmění celá bankovní rada,“ uvedl.

A jak moc bude Michl promlouvat do měnové politiky ve chvíli, kdy bude mít v bankovní radě dostatek spojenců? „Avizoval, že v roli guvernéra na zasedání ČNB nebude navrhovat další zvyšování úrokových sazeb, signál vyslal. Nyní je v menšině a bude klíčové, jakým způsobem budou obsazeny další čtyři posty v bankovní radě. Zde bude současným členům prodloužen mandát, nebo nastoupí noví lidé, kteří budou mít podobný názor na boj s inflací jako Michl,“ míní Nerudová, která nevyloučila kandidaturu na Pražský hrad.

Následně připomněla, že guvernér prošel velkým názorovým obratem. „Ještě loni hovořil o tom, že zadlužování naší země není žádný velký problém, že nebude mít za následek inflaci. Zatímco v lednu a únoru letošního roku vystupuje s prohlášeními, že největším problémem je státní dluh a vláda v této pozici musí dělat restriktivní fiskální politiku,“ vysvětlila s tím, že by vláda – podle slov Michla – měla výrazně omezit své výdaje.

„Takže to, co hovoří o inflaci, a to, že zvyšování úrokových sazeb na růst inflace už v tuto chvíli nebude mít žádný vliv, je u Michla velký názorový obrat,“ uzavřela ekonomka.

Tagy: