Klaus před volbami radil SPD. Říkal nám, co by naštvalo naše voliče, připouští Nerušil

Josef Nerušil

K věci (1007)

Exprezident Václav Klaus před komunálními volbami radil SPD, aby neschovávalo svou značku. Uvedl to předseda pražské organizace tohoto hnutí a nově zvolený zastupitel Josef Nerušil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Ve vysílání také prozradil, proč se po neúspěšně kandidatuře jakožto nezávislý za STAN v komunálních volbách v roce 2014 ke spolupráci se Starosty již nevrátil.

Bývalý prezident Václav Klaus již dříve prohlásil, že dal v komunálních volbách svůj hlas SPD. Josef Nerušil nyní řekl, že hnutí také poskytoval rady. „Když jsme plánovali volby v Praze, dostávali jsme různé rady, které říkaly, abychom schovali značku SPD. Mně se to příliš nezdálo a rozhodl jsem se, že se zeptám i vysoce zkušených politiků. Konzultovali jsme například i prezidenta Klause a ten nám řekl: V žádném případě značku SPD neschovávejte, jinak naštvete své voliče,“ řekl Nerušil.

Nerušil popsal i svou kandidaturu za hnutí STAN v komunálních volbách v roce 2014. „Za hnutí STAN jsem kandidoval jako nezávislý kandidát na komunální úrovni Brno-střed. Byl to pokus, tenkrát bylo hnutí nové. Mně se líbila myšlenka decentralizace, líbilo se mi, že je to lokální hnutí. Nakonec je ale z hnutí STAN mafiánsko-politický projekt a už tehdy jsem viděl indicie, že se takovým směrem ubírá,“ uvedl.

Program Pirátů je extremistický

Nerušil nastínil i důvod, proč podle něj zatím nedošlo k utvoření koalice na pražském magistrátu. „Je to o přístupu současného primátora Hřiba, protože si neuvědomuje, že ve volbách skončili až třetí. Jestli se rozhodne, že přístup změní a přestane si dávat těžce realizovatelné personální podmínky, tak by mohl být prostor ke shodě,“ řekl.

„Programově máme nejblíž k hnutí ANO a méně progresivním jedincům v koalici Spolu. Část programu Pirátů považujeme za extremistický, což je otázka vyvlastňování a bydlení,“ přiblížil také předseda pražské organizace SPD.

Josef Nerušil v rozhovoru rovněž uvedl, že se účastnil protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Před začátkem akce na místě s dalšími lidmi rozdával letáky SPD.

Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
politika STAN Piráti hnutí ANO volby Václav Klaus SPD K věci Starostové a nezávislí Praha komunální volby exprezident Svoboda a přímá demokracie koalice Spolu Josef Nerušil