Neurochirurg Beneš: Jediná cesta ven je vakcína. Opatření má jen uchránit společnost

K věci 5.1.2021

„Opatření jsou pouze pro to, abychom uchránili společnost a šíření nemoci zpomalili,“ uvedl neurochirurg Vladimír Beneš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Jedinou cestou z koronavirové krize ven je podle něj očkování. Největší nápor zdravotnictví zažívá nyní, obecně jsou ale kapacity obrovské, řekl Beneš.

Neurochirurg, který má za sebou více než 8000 operací mozku, se zatím nesetkal s případem, kdy by k němu někdo přišel s problémy po onemocnění COVID-19. „Covidové pacienty operujeme běžně, ale o žádném takovém případu nevím,“ uvedl v pořadu K věci.

Kvůli koronavirové pandemii se i v neurochirurgii musí odkládat některé zákroky, spíše ale ty, které jsou spojené s úlevou od bolesti. „Jsme obor dost preventivní. Co se jednou poškodí v centrálním nervovém systému, tak zůstane. Snažíme se tomu předcházet, polovina našich operací je na zdravých lidech, kterým ještě nic není, ale už mají diagnózu. Nedá se z toho udělat odkladné či neodkladné, je to velmi obtížné,“ vysvětlil Beneš.

Odkládají se proto operace, které řeší výhřezy meziobratlových plotének, kde je příznakem „pouze“ bolest, nebo syndrom karpálního tunelu. Z mozkové operativy se ale chirurgové snaží nic neodkládat.

Představte si, že by mi pan Prymula říkal, co mám operovat

Problémem podle Beneše může být spíše to, že někteří lidé se rozhodli vynechat pravidelné kontroly. „Je to tak nejspíše i u nás, ale nemůžeme vědět něco, co nevidíme. Přišli k nám například lidé kvůli odloženým případům, protože byli předtím covid pozitivní. Myslím, že sekundární dopad epidemie bude náhlý nápor lidí, kteří přijdou se svými problémy pozdě,“ prohlásil neurochirurg.

Kapacita zdravotnictví je v Česku podle Beneše obecně obrovská, nyní ale zažívá velký nápor. „Až si zdravotnictví uleví od covidu, tak to zvládne. Největší dopad zažívají zdravotníci právě teď, kdy jsou těstě pod stropem kapacit, a o moc více nejsou schopni přijímat,“ doplnil.

K situaci kolem koronaviru nebo vládním opatřením se Beneš už od jara nechce vyjadřovat. Odůvodnil to poměrně jednoduše. „Představte si, že by mi pan Prymula říkal, co mám operovat. Jsem expertem ve svém oboru, ale v jiném si netroufám nic radit. Proto jsem se do koronavirové debaty nezapojoval,“ uvedl.

Beneš patří k prvním lékařům, kteří se nechali očkovat proti nemoci COVID-19. „Je to asi jediná cesta ven, protože infekce se nechová jinak bez ohledu na naše opatření, nevšimla si, že se nějaká opatření podnikají. Opatření jsou pouze pro to, abychom uchránili společnost a šíření nemoci zpomalili,“ domnívá se neurochirurg.

Podle něj se Česká republika vrátí postupně do normálu v druhé polovině letošního roku. „Je potřeba, abychom se vrátili zpět do normálního života. Teď o Vánocích bylo vidět, že jsme kromě venčení psa nemohli nikam jít. Vše je zavřeno a člověku to už leze na mozek. Člověk je stádní opice a potřebuje kontakty,“ míní neurochirurg.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Vladimírem Benešem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

A jak vnímá Vladimír Beneš rok 2020? A proč je podle něj medicína velmi jednoduchá? Podívejte se na celý pořad K věci pod titulkem článku.

Tagy: