Nevíme, kam až to s kauzou Berbr zajde. Fotbal se musí zachránit odspodu, říká Lípa

Roman Berbr v pondělí rezignoval na všechny své funkce v českém fotbale. Fotografie pochází z Valné hromady FAČR v roce 2018.

Další fotbalový skandál

Tuzemský fotbal se otřásá v základech. Dlouhodobě kritizovaný místopředseda Fotbalové asociace České republiky Roman Berbr v pondělí rezignoval na základě kauzy, která souvisí s fixlováním zápasů v nižších soutěžích. Výkonný výbor svazu kvůli nastalým událostem také rozpustil komisi rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem. „Fotbalu to poškozuje image, zároveň to může být do budoucna problém z hlediska podpůrných programů,“ řekl ke korupční aféře redaktor CNN Prima NEWS Ondřej Lípa v pořadu Nový den s Liborem Boučkem.

Může se stát, že Berbr bude spolupracovat s policií. Situace může nabrat vysoké obrátky a zasáhnout různá patra fotbalu a různé lidi

Jisté je, že tuzemský fotbal nyní čekají perné dny a týdny plné restrukturalizace. Redaktor Ondřej Lípa z CNN Prima NEWS strávil ve FAČR několik roků v pozici ředitele komunikace, před dvěma lety v asociaci skončil. O dění ve svazu tak má poměrně detailní představy.

„Teď přichází doba, kdy řada lidí okolo Romana Berbra bude řešit, co bude dál. Nikdo neví, kam až dosáhne vyšetřování policie. To je první věc. Za druhé se může stát, že Berbr bude spolupracovat s policií. Kdyby se to stalo, situace může nabrat vysoké obrátky a může to zasáhnout různá patra fotbalu a různé lidi. Scénářů je několik a mohou být pro český fotbal hodně nepříjemné,“ řekl Lípa.

Vše je zatím spíše v „prenatální“ fázi. Korupční kauza, jejíž hlavní figurou je zmiňovaný Berbr, odstartovala naplno minulý pátek, kdy policie vtrhla do budovy asociace na pražském Strahově a materiály zajišťovala také u Berbra doma v Plzni. Teď už bývalý funkcionář byl vzat do vazby.

Člověk slyší o situacích, které považuje za nespravedlivé

Z prvních dnů vyšetřování však vyplývá, že za dokonale čistý se český fotbal v posledních letech rozhodně nedal označit. Ovlivňovat se měly zápasy druhé a třetí ligy. Z obviněných 20 osob vyčnívá vedle Berbra především jméno Romana Rogoze, sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad. Je podle Lípy korupce na nižších úrovních českého fotbalu běžná?

„Neřekl bych, že je běžná. Ale je patrné, že byla. Patřím mezi lidi, kteří se pohybují ve fotbale a zajímají se o něj, s podobnými situacemi přicházíme do styku. Ne přímo. Není to myšleno tak, že bychom se toho přímo účastnili. Nicméně se člověk doslýchá o situacích, které považuje za hodně nespravedlivé. Je zřejmé, že tyto věci se děly a dějí. Je to jen důsledek toho, jaká byla ve fotbale vytvořena struktura. Probíhá to už léta a prorostlo to celým českým fotbalem.

Za to, že k zákroku nedošlo už podstatně dříve, optikou Lípy pravděpodobně může nedostatek důkazů či malá odvaha některých lidí.

Teď je třeba systémovému pochybění čelit individuálními činy. „Lidé musí dostat prostor k tomu, aby si prostředí změnili sami. Odspodu. Nemohou spoléhat na to, že někdo nahoře řekne: ,My to teď celé pročistíme.‘ Tak to nefunguje,“ uvedl Lípa.

Rodící se skandál může pověst tuzemského fotbalu nemálo pošramotit v zahraničí. „I vzhledem k tomu, že Dagmar Damková (Berbrova manželka, pozn. red.) působí i ve strukturách FIFA, informace prorůstá světovým fotbalovým prostředím. Fotbalu to poškozuje image, zároveň to může být do budoucna problém z hlediska podpůrných programů. Záleží, jak to celé dopadne,“ řekl Lípa.

Musí se zvolit noví předsedové na okresech

Co se může stát v případě, že by se obvinění v čele s Romanem Berbrem nakonec vyhnuli odsouzení? „Jsem si docela jistý, že to takto neskončí. Na druhou stranu tady máme presumpci neviny. Pakliže by to s odsouzením nedopadlo, bude potřeba objasnit aspekty, proč se tedy celá záležitost vyšetřovala a kdo přinesl informace. Ale berme to tak, že Berbrovi bylo rovnou sděleno obvinění, nebyl přizván k tomu, aby podal vysvětlení a byl vzat do vazby. To znamená, že důkazy jednoznačně existují,“ konstatoval Lípa.

Podle něj momentální krizi nezvrátí pár osob, které by se nově chopily řízení českého fotbalu. „Fotbal se musí zachraňovat odspodu a začít se čistit sám. Lidi ‚dole‘ nezajímá, že je předsedou svazu Martin Malík nebo kdokoliv jiný. Oni chtějí hrát fotbal. A chtějí to dělat s čistou hlavou. Chce to tedy zvolit nové okresní předsedy, dát tam osoby, které mají úmysl to dělat pro daný okres. Nemusejí být závislí na fotbalové asociaci. Poté to půjde nahoru. Kraje a tak dále,“ vysvětlil na závěr Lípa.

Tunelování plzeňského svazu

V rámci všech obvinění nejde podle nových informací pouze o problém s „cinknutými“ zápasy. Podle informací webu Lidovky.cz se Berbr a spol. dopouštěli tunelování Plzeňského krajského fotbalového svazu, kterému 66letá hlavní postava kauzy do pondělí předsedala. Mělo dojít k vytvoření fiktivních faktur za služby, které ale ve skutečnosti nebyly provedeny. Jádrem plnění „byly“ semináře mládežnických trenérů.

Berbr, se zmíněným Romanem Rogozem, bývalým fotbalistou a funkcionářem Michalem Káníkem, který už byl v minulosti spojen s ovlivňováním utkání, a rozhodčím Tomášem Grimmem takto, podle policie, vytunelovali 850 tisíc korun. Tyto prostředky měly posléze posloužit k tomu, aby si kvarteto udrželo ve fotbalovém prostředí vliv.

Tagy: