Nevracej se, varovala Cimanouskou babička. Z Běloruska utekl i sprinterčin manžel

Dostala příkaz, který neuposlechla. Za odmítnutím běloruské sprinterky Krysciny Cimanouské odletět předčasně z olympijských her v Tokiu však stála jiná žena. Těsně před cestou olympioničce volala její babička a měla pro ni jasný vzkaz: „Nevracej se.“

Propojit sportovní a politický svět se podařilo 24leté sportovkyni. Svým odmítnutím vrátit se do vlasti rozpoutala opět diskusi o režimu, který v Bělorusku udržuje autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Cimanouská televizi BBC sdělila, co jejímu rozhodnutí neuposlechnout daný příkaz předcházelo.

V hlavní roli babička

Odvolání Cimanouské z olympiády přišlo poté, co si sprinterka stěžovala na sociálních sítích na to, že byla během krátké doby zařazena do štafety 4x400 metrů. Důvodem mělo být to, že někteří její kolegové nebyli způsobilí ke startu. Její video následně vedlo ke kritice ve státních médiích. Jedna televizní stanice dokonce uvedla, že Cimanouské chyběl týmový duch.

Sportovkyně si pak měla stěžovat na své trenéry. Její kritika vedla k tomu, že jí do pokoje vtrhli dva trenéři s oznámením, aby si okamžitě sbalila kufry a připravila se na návrat domů. Jako důvod měla Cimanouská uvést, že se zranila. Reportáže o jejím odvolání spolu s reakcí běloruských médií však děsily její babičku. Bála se, že by se její vnučce mohlo stát něco špatného.

Cestou na letiště jí babička zavolala a měla pro ni jasný vzkaz – aby se nevracela. „Nemohla jsem uvěřit tomu, že by mi babička řekla, abych se nevracela domů. Proto jsem se jí zeptala, zda si je jistá. Odpověděla: ‚Ano, jsem si jistá. Nevracej se,‘“ vzpomínala Cimanouská. Právě varování její babičky vedlo k tomu, že šla sprinterka za policisty. Bělorusko nyní tvrdí, že byla z národního týmu vyřazena kvůli svému emocionálnímu stavu. To však mladá sprinterka popírá.

Chci prostě jen běhat

Poté, co Cimanouská policistům na letišti ukázala přeloženou žádost o pomoc, dostala policejní ochranu. Následně byla převezena na polské velvyslanectví v Tokiu. Ve středu pak dorazila do polské Varšavy, kde jí bylo uděleno humanitární vízum.

Odmítnutí návratu do vlasti nyní opět otevřelo diskusi o režimu v Bělorusku. V minulém roce v zemi probíhaly rozsáhlé demonstrace poté, co se Lukašenko stal prezidentem. Podle mnohých však volby byly zmanipulované a ve skutečnosti je vyhrála Svjatlana Cichanouská. Do protestů se mimo jiné zapojili i národní sportovci. Za projevení svého názoru byli následně zbaveni finančních prostředků, vyřazeni z národních týmů a zadrženi.

Cimanouská však popírá, že by se někdy politicky angažovala. Chce se jen soustředit na svou sportovní kariéru. To vyjádřila i speciálním potiskem na triku, které si vzala na setkání s novináři ve Varšavě. Text byl jednoduchý: „Chci prostě jen běhat.“ Cimanouská dodala, že by se ráda do Běloruska vrátila, ale v současnosti by to pro ni bylo nebezpečné.

Ze země utekl i její manžel, který stejně jako sprinterka dostal polské vízum. Ostatní příbuzní však v zemi zůstali. „Rodiče jsou v pořádku, jen trochu nervózní. Snaží se vyhýbat sledování televize a informacím o mně. Znají mě, pravdu a ví, co se stalo,“ doplnila Cimanouská. Vlna podpory z celého světa jí nyní pomáhá vše zvládnout. Na dotaz, co by si pro Bělorusko přála, odpověděla jasně: „Chtěla bych, aby se lidé v mé zemi už nebáli.“

Tagy:
babička Polsko rodina Bělorusko kritika vízum sport Svjatlana Cichanouská sportovci Letní olympijské hry v Tokiu 2021 sprint Kryscina Cimanouská