Nemocní lidé stále častěji volí smrt doma. Kvůli covidu odmítají jít do nemocnice

Smrtelně nemocní lidé, kteří jsou covid pozitivní nebo trpí jinými závažnými nemocemi, stále častěji chtějí zemřít doma. Děsí je představa, že by kvůli koronavirové pandemii naposledy viděli své blízké jen přes sklo nebo video, uvádí americké průzkumy.

„Ve spojitosti s nemocí COVID-19 jsme rozhodně zaznamenali, že smrtelně nemocní pacienti chtějí zůstat doma,“ uvedla Judi Lundová, viceprezidentka Národní organizace hospicové a paliativní péče, která dohlíží na dodržování předpisů. Lidé podle ní stále častěji odmítají jít do pečovatelského domu nebo nemocnice, píše web New York Post.

Hospicová zařízení napříč Spojenými státy hlásí až dvouciferný procentuální nárůst v počtu pacientů, kteří vyžadují domácí péči. Před pandemií koronaviru se přitom pracovníci hospiců starali o umírající pacienty především v zařízeních dlouhodobé péče a v menší míře v domácnostech.

Mnohé rodiny podle odborníků dříve váhaly, zda zvládnou o své smrtelně nemocné příbuzné pečovat doma. Ne každý zvládl nebo si mohl dovolit přizpůsobit chod domácnosti denní péči o umírající nejbližší.

Lidé mají díky práci z domova více času na své blízké

Během pandemie se však mnohé změnilo. Lidé začali ve velkém pracovat z domova, a tak mají na svou rodinu mnohem více času. „S covidem se vše změnilo nesmírně rychle. Najednou byli členové rodiny připraveni doma pečovat o své blízké,“ vysvětlila Carole Fisherová, prezidentka Národního partnerství pro inovace v oblasti zdravotnictví a hospiců.

Zároveň dodala, že stále častěji od lidí slýchá, že se mohou starat například o stárnoucí maminku lépe, než tomu bylo dříve. „Důvodem je právě to, že pracují z domova. Díky covidu jsou si nyní rodiny daleko bližší a drží spolu,“ prohlásila Fisherová.

Více výjezdů pro zemřelé do jejich domovů zaznamenal i majitel márnice v Missouri Brian Simmons. Tomu, proč lidé raději umírají doma obklopeni svou rodinou, velmi dobře rozumí. Před Vánocemi mu v nemocnici na komplikace spojené s covidem zemřela 49letá dcera. Informace o jejím zdravotním stavu dostával jen díky telefonátům z nemocnice.

„To rozdělení je opravdu drsné. Má dcera šla do nemocnice, jednou jsme ji viděli přes sklo, když ji připojili na ventilátor. Až do její smrti jsme ji pak už neviděli,“ dodal Simmons.

Tagy: