New York se rekordním tempem potápí. K hlubinám ho táhne přes milion robustních budov

U amerického města New York hladina moře stoupá mnohem rychleji než jinde na světě. Podle vědců za to mohou těžké budovy v čele s mrakodrapy, které podloží zatlačují dolů. Prognózy předpokládají, že do roku 2050 se může hladina moře u amerického města zvednout o více než 76 centimetrů.

Růst hladiny oceánů a moří je celosvětový problém, který je obvykle spojovaný s klimatickou změnou a táním ledovců. Vědci si ale všimli, že v některých oblastech voda stoupá rychleji než jinde. Patrné je to například v americkém městě New York.

Nová studie teď ukazuje, že na vině zřejmě bude ještě něco dalšího – budovy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump už ví, kdy stane před soudem v kauze peněz za mlčení. Začne několik měsíců před volbami

Vědci odhadli, že v New Yorku je více než milion budov, často se jedná o mrakodrapy a další těžké a vysoké stavby. Váha všech těchto struktur je neuvěřitelných 762 miliard kilogramů, což představuje ekvivalent 1,9 milionu plně naložených boeingů nebo 127 milionů samců slona afrického.

Právě váha budov má mít podíl na tom, že hladina vody v New Yorku vzrůstá více než dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr. Do roku 2050 se může vzedmout v nejhorším případě až o 76 centimetrů, do konce století pak skoro o dva metry. Stavby totiž zatlačují půdu hlouběji do země.

„Průměrně roste hladina vody v New Yorku o jeden až dva milimetry za rok, v některých oblastech s větším zatížením je to ale až 4,5 milimetru za rok,“ sdělil pro CNN Tom Parsons, vedoucí autor studie.

Podle něj se občané New Yorku nemusí bát, že by se hladina vody každou chvílí vylila do ulic. Od toho jsou prý ve městě daleko. Přesto se situace každým rokem zhoršuje, což je patrné například během hurikánů a dalších živelných katastrof.

Do růstu hladiny oceánů se nepromítá jen váha budov, důležitá je také kvalita podloží. Struktury vystavěné na poddajné půdě mají na zaplavování New Yorku největší podíl.

Nejhorší je situace ve čtvrtích Manhattan, Brooklyn a Queens. Potíže s přetížením půdy ale nemají pouze lidé v nejlidnatějším městě USA.

Jakarta pod vodou

„Je to globální problém. Moji spolupracovníci z Univerzity Rhode Islandu se podívali na 99 měst po celém světě, ne jen na pobřežní aglomerace, ale také na vnitrozemské, a ukázalo se, že drtivá většina z nich má problém s přetížením,“ vysvětlil Parsons.

Podle něj mají vedle USA velké problémy s pozvolným potápěním důležitého města také v Indonésii. Tam se do hlubin propadá Jakarta. Vláda dokonce zvažuje, že kvůli tomu postaví hlavní město někde jinde.

Ve hře je také postavení velké bariéry. Místní ale tuší, že by šlo jen o krátkodobé řešení. Upozornil na to web National Geographic.

Tagy: