Sbližování Ruska a KLDR: Putin přistál v Severní Koreji, s Kimem se dohodl na prohloubení vztahů

Putin na návštěvě KLDR

Putin na návštěvě v KLDR

Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi. Uvedla to severokorejská média poté, co Kim Čong-un přivítal šéfa Kremlu ve středu před svítáním na letišti v Pchjongjangu. Oba vůdci navíc podepsali dohodu o komplexním strategickém partnerství. Putin podle agentury TASS uvedl, že dohoda předpokládá vzájemnou pomoc obou států v případě agrese proti některému z nich.

Agentura Reuters píše, že Kim si s Putinem podal ruku, objali se a pak spolu v limuzíně odjeli k Putinovu hotelu. Šlo o vůz značky Aurus, který šéf Kremlu severokorejskému vůdci letos v zimě daroval k osobnímu využití. Ulice Pchjongjangu byly vyzdobené Putinovými portréty a na dominantě hlavního města, nedokončeném 330metrovém hotelu, byl obrovský nápis „Vítej, Putine“.

ČTĚTE TAKÉ: Většina Čechů chce konec války, územní ztráty Ukrajiny by jim nevadily, vyplývá z průzkumu STEM

Severokorejská státní agentura KCNA napsala, že schůzka mezi těmito politiky ukazuje „nezlomnost a odolnost“ přátelství a jednoty mezi Pchjongjangem a Moskvou. Severokorejsko-ruské vztahy jsou podle ní jako „silná strategická pevnost pro zachování mezinárodní spravedlnosti, míru a bezpečnosti a jako motor pro urychlení budování nového multipolárního světa“.

Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov řekl, že oba lídry během středy čeká jednání mezi čtyřma očima, galakoncert, státní recepce, přehlídka čestné stráže, podpisy různých dokumentů a prohlášení pro média.

Šéf Kremlu přijel na první návštěvu KLDR za posledních 24 let se slibem, že s izolovanou komunistickou zemí prohloubí obchodní a bezpečnostní vazby a podpoří ji v jejím odporu proti Spojeným státům. Washington a jeho spojenci mají podle agentury Reuters obavy, že Rusko by Severní Koreji mohlo pomoci s jejími raketovými a jadernými programy, které má zakázané na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Podle amerických a jihokorejských činitelů Severní Korea dodává Rusku balistické rakety a dělostřelecké granáty, které ruská armáda využívá ve válce na Ukrajině. Moskva a Pchjongjang to popírají, ale slibují, že posílí vojenskou spolupráci.

Oba lídři podepsali dohodu o strategickém partnerství. Rusko na jejím základě nevylučuje vojensko-technologickou spolupráci s KLDR, řekl ruský prezident. Podle Kima má nicméně dohoda obranný a mírový charakter. „Nepochybně urychlí vytvoření nového multipolárního světa,“ podotkl Kim.

Diktátoři hovoří o období rozkvětu

Vztahy Ruska a Severní Koreje vstupují do období nového velkého rozkvětu, prohlásil ve středu Kim. Před začátkem jednání ruské a severokorejské delegace v Pchjongjangu ocenil roli Ruska v tom, co označil za udržování rovnováhy ve světě. Moskvě také vyjádřil plnou podporu a solidaritu v její válce proti Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Ruští vojáci jezdí po Ukrajině na motorkách. Jejich tažení ale často zastavují minomety

Nynější vztahy obou zemí nelze podle severokorejského diktátora srovnat se vztahy Sovětského svazu a KLDR v minulém století. Kim k tomu poznamenal, že nynější svět je stále komplikovanější a rychle se mění, uvedly agentury s tím, že právě to je podle něj důvodem pro další posílení vzájemných strategických vztahů s Ruskem a jeho nynějším vedením.

„Velký dojem dělají změny metropole KLDR za poslední roky. Zanechávají dojem přeměny ve vzhledu Pchjongjangu od mé předchozí návštěvy v roce 2000,“ řekl Putin na úvod jednání podle agentury TASS a vyjádřil naději, že příští schůzka s Kimem se uskuteční v Moskvě.

Severokorejská podpora ruské invaze

Ve válce proti Ukrajině, která trvá už déle než dva roky, hledá Rusko intenzivně dodavatele zbraní, přičemž Severní Korea se ukázala ideálním partnerem, upozornila v úterý ruská redakce BBC. Krajně militarizovaná severokorejská ekonomika umožnila vytvořit jeden z největších arzenálů munice a raket na světě, což je právě to, co ruská armáda nyní nejvíce potřebuje, jednak mnohé severokorejské zbraně vycházejí ze sovětských konstrukcí, takže shodná ráže je slučitelná s ruskými zbraněmi a některé jsou přesnými kopiemi ruských vzorů. Navíc jsou Moskva a Pchjongjang natolik omezeny stávajícími sankcemi, že je podle BBC těžké je zastrašit nějakými novými.

KLDR podle jihokorejského ministerstva obrany již odeslala do Ruska kontejnery s pěti miliony dělostřeleckých nábojů a také desítky raket. Kim Čong-un na oplátku podle Washingtonu počítá s ruskou pomocí při vývoji stíhaček, protileteckých raket, obrněné techniky a dalších moderních technologií.

V ruské delegaci jsou kromě Putina také vicepremiéři Denis Manturov a Alexandr Novak, ministři zahraničí a obrany Sergej Lavrov a Andrej Belousov, prezidentův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov a prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov, ministři zdravotnictví a dopravy Michail Muraško a Roman Starovojt, šéfové železnic a vesmírné agentury Roskosmos Oleg Belozerov a Jurij Borisov, vyjmenoval list Kommersant.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Návrat dětí a bezpečné přístavy i elektrárny. Na čem se státy (ne)shodly na summitu o Ukrajině

Tagy: