Velmi špatná zpráva pro země Západu i Ukrajinu. Co může znamenat Putinova cesta do KLDR?

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání se severokorejským vládcem Kim Čong-unem

Putin se vydá na zahraniční cestu

Cesta ruského prezidenta Vladimira Putina do Pchjongjangu nevěstí nic dobrého ani pro západní země, ani pro Ukrajinu. Na tom se shodují političtí analytici i experti na ruskou a severokorejskou politiku. Putinova dvoudenní návštěva KLDR proběhne během úterý a středy, poté šéf Kremlu odcestuje do Vietnamu. Co si Moskva od přátelství s Kim Čong-unem slibuje? A co podpora ruské agrese na Ukrajině přinese Severokorejcům?

Putin se do KLDR podívá po skoro 24 letech. V Pchjongjangu byl naposledy v červenci 2000, tedy krátce poté, co se poprvé stal ruským prezidentem. Tehdy jednal s Kim Čong-ilem, otcem a předchůdcem Kim Čong-una. Prohlubující se sbližování Moskvy a Pchjongjangu podle západních analytiků i médií vyvolává široké mezinárodní obavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin se vydá na zahraniční cestu. V úterý a ve středu navštíví Severní Koreu, poté Vietnam

„Rostou obavy v případě munice, kterou Pchjongjang poskytuje Moskvě. Tím podporuje Putinovu válku na Ukrajině. Rusko Severokorejcům výměnou za klíčovou muniční pomoc poskytuje ekonomickou i technologickou podporu, což zvyšuje hrozbu, kterou představuje Kimův jaderný program,“ upozornila agentura AP.

Podle CNN ostře sledovaná a zároveň velmi vzácná zámořská návštěva dále upevní rozvíjející se partnerství mezi oběma mocnostmi. „Spojenectví Ruska a KLDR je založeno na jejich společném nepřátelství vůči Západu. Partnerství posiluje Putinův zájem sehnat podporu v jeho probíhající agresi proti Ukrajině,“ dodává CNN ve své analýze.

Kim Čong-un již v prosinci prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými zeměmi“. Putinova návštěva naváže na Kimovu cestu z loňského září, kdy severokorejský vůdce přijel ve svém obrněném vlaku do Ruska.

Zářijové setkání obou diktátorů zahrnovalo zastávky v ruské továrně na výrobu stíhaček a v zařízení na odpalování raket. Od podzimu se pak výrazně prohloubila ekonomická i vojenská spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou.

Ve válce není munice nikdy dost

USA, Jižní Korea a další země viní KLDR z dlouhodobého poskytování značné vojenské pomoci ruskému válečnému úsilí na Ukrajině. Například v březnu jihokorejský ministr obrany Shin Won-sik uvedl, že Severní Korea již odeslala do Ruska asi 7 000 kontejnerů naplněných municí a dalším vojenským materiálem.

Náměstek amerického ministra zahraničí Kurt Campbell minulý týden prohlásil, že tyto dodávky mají „významný dopad na situaci na (ukrajinském) bojišti“. Putinova nejnovější návštěva jedné z nejvíce izolovaných zemí světa podle Campbella podkopává stabilitu v regionu.

A co přátelství s Ruskem zatím přineslo KLDR? Asijská země za vojenskou pomoc měla na oplátku obdržet už více než 9 000 ruských kontejnerů naplněných materiální pomocí. Kim se podle agentury AP snaží posílit své regionální postavení. Rovněž usiluje o rozšíření spolupráce s národy, které se staví nepřátelsky ke Spojeným státům.

„Seznam zemí ochotných přivítat Putina je kratší než kdy jindy, pro Kim Čong-una je ale tato návštěva vítězstvím. Summit zlepšuje postavení Severní Koreje mezi zeměmi stojícími proti mezinárodnímu řádu vedeným USA a pomáhá posilovat Kimovu domácí legitimitu,“ řekl profesor z univerzity v Soulu Leif-Eric Easley.

Koreanista Andrei Lankov poznamenal, že Rusko se sice může zdráhat sdílet své nejmodernější vojenské technologie se Severní Koreou, v jeho případě ale převažuje touha po munici z Pchjongjangu. „Ve válce není munice nikdy dost, je po ní velká poptávka,“ sdělil Lankov pro AP.

Ve středu by se měl Putin přesunout do Vietnamu, v němž stráví stejně jako v případě KLDR dva dny. Setká se s vrcholnými představiteli vietnamských komunistů. Jednání by se měla týkat zejména rozvoje strategického partnerství mezi Ruskem a Vietnamem v oblasti obchodu a ekonomiky. Potenciálního sbližování Moskvy a Hanoje se pochopitelně obává Washington. Spojené státy totiž v posledních letech věnovaly velké úsilí posilování obchodních vazeb s Vietnamem.

„Vzhledem k tomu, že Rusko stále hledá mezinárodní podporu, aby udrželo svou nezákonnou a brutální válku proti Ukrajině, by žádná země neměla poskytovat Putinovi platformu k prosazování jeho útočné války a pomáhat mu v normalizaci zmíněných zvěrstev,“ uvedlo podle AP americké velvyslanectví ve Vietnamu.

Tagy: