Ničivé povodně v Itálii: Zahynulo 10 lidí. Pohřešuje se malý chlapec a další tři osoby

Při povodních ve středoitalském regionu Marche zahynulo v noci na pátek nejméně deset lidí. Pohřešují se stále čtyři osoby včetně dítěte, uvedla agentura ANSA.

Vedení provincie Ancona na pobřeží Jaderského moře uvedlo, že záplavy jsou důsledkem vydatných dešťových srážek ze čtvrtečního odpoledne. Šéf regionu Marche Francesco Acquaroli situaci označil za „vážnou meteorologickou krizi“, která dává důvod ke krajnímu znepokojení.

Civilní ochrana vyzvala obyvatele města Senigallie, aby se zdržovali pouze na vyvýšených místech. Hasiči v tomto pobřežním městě zachraňovali lidi na raftech, desítky lidí se před živlem musely uchýlit na střechy či stromy. Hlášeny jsou výpadky dodávek elektřiny.

Mezi třemi pohřešovanými je i chlapec ve městečku Barbara, který byl se svou matkou v autě, jež uvázlo ve vodě. Podle záchranářů se ženě podařilo s dítětem v náručí opustit vozidlo, pak ale byla stržena proudem. Hasiči ji v noci zachránili, po dítěti se pátrá.

„Nebyla to povodeň, ale cunami,“ řekl Riccardo Pasqualini, starosta Barbary, kde se stále pohřešují tři lidé. Podle šéfa místní civilní ochrany Fabrizia Curcia ve čtvrtek večer během několika hodin napršela třetina toho, co je v těchto oblastech obvyklé za celý rok.

Tagy: