Nouzový stav možná budeme potřebovat. Zatím jsme ve fázi čekání na omikron, říká Půta

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

K věci (117)

Česko je ve fázi čekání na omikron. Je o tom přesvědčen hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). „Od nového roku čekáme vlnu omikronu. Čísla v některých regionech rostou, my zatím poněkud stagnujeme,“ podotkl s tím, že se situace může brzy změnit. Nouzový stav s infekčnější variantou koronaviru možná bude podle něj vláda znovu potřebovat.

V pondělí 17. ledna začalo testování zaměstnanců ve firmách. Dřívější testování ve školách pak ukázalo, že se počty infikovaných zvyšují, což značí pozvolný příchod omikronové vlny. „Od nového roku omikronovou vlnu čekáme. Čísla v některých krajích, jako je Praha, střední Čechy nebo Ústecký kraj, rostou. My zatím stagnujeme, ale neznamená to, že nás něco podobného nečeká v následujících dnech a týdnech,“ uvedl v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS Půta.

Kvůli obavám z omikronu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) hovoří o takzvané pracovní karanténě. Podle Půty je dobře, že zde takový nástroj v případě nouze bude. „Ministr a právníci z resortu jsou přesvědčeni, že mimořádné opatření pro pracovní karanténu tento postup umožňuje. Za nouzového stavu loni na jaře takto již někteří bezpříznakoví zdravotníci pracovali,“ podotkl s odkazem na ty, kteří byli pozitivně testování, ale symptomy nemoci se u nich neprojevily.

„Je dobře, že ministerstvo na takovou situaci myslí. Je možné, že zdravotnictví či domovy seniorů budou takový institut potřebovat a jsem rád, že máme tuto možnost k dispozici,“ doplnil s tím, že Válkovi navrhoval i další profese, například řidiče ve veřejné dopravě. Zde je však situace komplikovanější. „Pokud budou řidiči v karanténách a izolacích, tak dopravu omezíme,“ dodal k možnému budoucímu vývoji.

Již dříve Půta zmínil, že je kraj ve fázi čekání na omikron. Na dotaz, zda by vláda měla přijmou nouzový stav odpověděl, že je možné, že jej bude potřebovat. „Před Vánoci vláda uvedla, že nouzový stav nepotřebujeme, ale že může nastat situace, kdy omikron bude vážnější a znovu o něj požádá. Je to nástroj, nikoliv strašák. Pokud budeme mít denní nárůsty kolem 50 tisíc nakažených, a některé segmenty ve veřejném prostoru budou v problémech, tak nám nouzový stav může pomoci. Je to ale na vládě,“ pokračoval.

Půta se Farského zastává

Hejtman okomentoval také stáž svého stranického kolegy Jana Farského v USA. „Načasování není ideální a musím říci, že jsem neodhadl dopady, jaké jeho rozhodnutí bude mít. Byl lídrem liberecké kandidátky a část voličů je jeho krokem překvapena nebo naštvána,“ podotkl. Osobně se o jeho rozhodnutí odletět do USA dozvěděl jen o chvíli dříve, než byla informace uvedena veřejně. Farský má být ve Spojených státech 8 měsíců, plat poslance chce posílat neziskovým organizacím.

„Že o stipendium usiluje, není novinka, mluvil o něm již v minulosti. Mělo se jednat o krok v jeho kariéře. Samotný spor a diskuze se vede o tom, jak je jeho funkce poslance na sto procent slučitelná se stáží na druhém konci světa,“ pokračoval.

Půta mimo jiné připomněl, že byl v roce 2017 v podobné situaci, jako Farský. Voliči ho hojně kroužkovali a měl usednout ve Sněmovně. „Jsem umírněný, byl jsem ve stejné situaci. Prioritou pro mě byl kraj, nebyl jsem v jednoduché situaci. Nakonec jsem se ale rozhodl mandátu vzdát a zůstat v Liberci,“ uzavřel.

Tagy: