Nová choroba zabíjí delfíny. Vědci viní klimatickou změnu

Výzkumníci z kalifornského Centra pro mořské savce identifikovali novou kožní chorobu, která napadá delfíny. Poprvé se objevila v roce 2005 u čtyřiceti jedinců v New Orleans krátce po hurikánu Katrina a podle vědců za jejím výskytem stojí změna kvality vody způsobená klimatickou změnou.

Studie zveřejněná v odborném časopise Scientific Reports analyzovala výskyty onemocnění v Austrálii, Louisianě, Mississippi i dalších státech USA. Na všech těchto místech došlo v posledních letech k náhlému snížení salinity vody. Pobřežní delfíni jsou na změny hladiny salinity v moři zvyklí. Vzrůstající frekvence a závažnost bouří, hurikánů a cyklonů (zvláště po dlouhých obdobích sucha) ředí pobřežní vody na sladké. Po zvláště silných bouřích může takový stav přetrvat i několik měsíců. Snížená salinita vody u delfínů způsobuje rozvoj kožních lézí po celém těle. U některých jedinců pokrývají až 70 procent plochy.

„Tato ničivá kožní choroba delfíny zabíjí již od dob hurikánu Katrina a jsme rádi, že jsme konečně problém dokázali definovat,“ vysvětluje Pádraig Duignan, vedoucí autor studie. „Kvůli letošnímu rekordnímu období hurikánů v Mexickém zálivu a silnějším bouřím po celém světě způsobeným klimatickou změnou můžeme rozhodně očekávat, že narazíme na další ničivé nákazy zabíjející delfíny.“

Studie s sebou přináší zásadní informace pro diagnózu a léčbu postižených zvířat. V současné době nejsou dlouhodobé vyhlídky příliš radostné. V Austrálii se navíc choroba dotýká i ohrožených delfínů tasmánských, jejichž počet se odhaduje na pouhých 150 jedinců. „Doufáme, že jde o první krok ve zmírňování této smrtící choroby a seskupení oceánské společnosti k dalšímu boji proti klimatické změně,“ dodává Duignan.

Tagy: