Špičák: Nová vláda se za každou cenu chce vymezit proti té staré, brzy ale vystřízliví

Julius Špičák

K věci 21.12.2021

Poslanec a lékař Julius Špičák (ANO) hodnotil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS přístup nové vlády k boji s covidovou epidemií. Podle něj kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) již brzy přejde k razantnějším opatřením. „Cítí euforii z volebního vítězství, brzy však dojde k vystřízlivění,“ předpověděl Špičák.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by měl ve středu představit proticovidová opatření, která budou platit o vánočních svátcích. Vše zatím nasvědčuje tomu, že vláda nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Ten tak skončí 25. prosince.

To kritizuje vzhledem k přítomnosti nové varianty koronaviru omikron mnoho českých expertů i politiků. Mezi ně patří i poslanec Julius Špičák. Ten by se v případě, že by novou vládu po říjnových volbách sestavoval šéf ANO Andrej Babiš, stal pravděpodobně novým ministrem zdravotnictví.

„Vidím v tom to, že nová vládní garnitura se chce za každou cenu vymezit proti té staré. Říká: ‚Vy jste byli ti zlí, dělali jste to špatně, vy jste byli to ÚV KSČ a my budeme ti hodní.‘ Je v tom určitá symbolika a euforie z volebního vítězství, která je lidsky pochopitelná, ale nevyhnutelně dojde k vystřízlivění. Vláda by měla v nouzovém stavu pokračovat,“ řekl Špičák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj nový kabinet již velmi brzy přejde k razantnějším opatřením. „Hrozí zde nebezpečí nové akcelerace epidemie i zaplnění nemocnic. Řada vyjádření vlády byla nešťastná a zpochybňovala situaci, která nám hrozí. Nevymýšlejme vlastní cestu,“ dodal Špičák. Sám by se vydal cestou Rakouska. Konkrétně naznačil, že by podpořil vyhlášení povinného očkování pro lidi starší 18 let.

Válek: Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila?

S tím však Válek nesouhlasí. Ve svých projevech často zmiňuje, že nechce lidem neustále něco nařizovat či zakazovat, ale spíš hodlá apelovat na společenskou odpovědnost. „Neplánujte silvestrovské večírky, myslete na nás všechny. Za jeden váš večírek se může zhroutit jedna nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat zodpovědně?“ řekl během páteční tiskové konference, když byl uveden do úřadu.

Otázkou však zůstává, s čím konkrétně Válek přijde ve středu. V některých západních evropských zemích už totiž v reakci na šíření omikronu dochází k výrazným zpřísněním. Podle českých odborníků by se Česko do podobné epidemické situace mohlo dostat už do dvou týdnů.

„Netuším, co pan ministr Válek ohlásí. Nejsem si jist, jestli to tuší on sám. Situace se tak dramaticky mění, že možná teď přepracovává to, co původně připravil. Měl by zareagovat na vývoj, který vidíme na Západe,“ uvedl Špičák.

Omikron děsí celý svět tím, že je údajně výrazně infekčnější než stále světově dominantní varianta delta. Podle některých odhadů je ale nová jihoafrická mutace méně patogenní než ta indická, což by koronavirus mohlo ve výsledku v boji s lidskou populací oslabit. Jasné závěry ale zatím nikdo nezveřejnil. Vědci vzkazují, že na analýzu omikronu potřebují více času.

Tagy: