Prymula: Nová vlna covidu je tady, nakažených může být mnohem více. Vrátil by opatření

Testování na koronavirus

Rozhovor s Romanem Prymulou

Koronavirus v tuzemsku znovu nabírá na síle. Za úterý přibylo téměř 3 500 nakažených a v nemocnici je s nemocí COVID-19 přes 1 000 lidí. V obou případech jde o nejvyšší počty od dubna. Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula CNN Prima NEWS řekl, že je nepochybné, že se v Česku rozjíždí nová vlna covidu. Osobně by už nyní přistoupil k návratu některých opatření, třeba k nošení respirátorů na určitých místech.

„Vlna tady už nepochybně je. My jsme v klidovém období, které bylo mezi vlnami, měli asi 90 hospitalizovaných a za těch pár týdnů to narostlo na více než 1 000,“ řekl redakci Prymula.

Nárůst počtu nakažených vnímá už posledních několik týdnů, ačkoliv jej nepovažuje vyloženě za dramatický. „Nicméně je skutečně zcela viditelný a problém je, že realita může být výrazně horší, protože se testuje velmi málo,“ poznamenal dále exministr zdravotnictví.

Za úterý přibylo v Česku 3 437 nakažených, za pondělí dokonce 3 766. Jde o nejvyšší denní přírůstky infikovaných od dubna. Už od začátku května vláda zrušila pandemickou pohotovost. Tím pádem neplatí žádná opatření a zároveň skončily i PCR či antigenní testy pro očkované zdarma. Kdo se chce testovat, tak si je nyní musí zaplatit, popřípadě musí mít žádanku od lékaře.

Podle Prymuly je možné znovuzavedení testů zdarma, byť třeba jen pro očkované, dvousečnou věcí. „Testování má své výhody, ale má i své nevýhody. Ty náklady byly obrovské. Rozhodně by se k testování měli dostat lidé, kteří mají nějaký klinický příznak, tam by to mělo být zcela bez diskuse,“ řekl redakci Prymula s tím, že z ekonomických důvodů aktuální stav chápe.

Respirátory v nemocnicích jsou na místě

V nemocnici s onemocněním COVID-19 aktuálně leží 1 086 pacientů. I v tomto případě jde o nejvyšší množství od dubna. Na začátku července přitom v tuzemských nemocnicích bylo jen kolem 200 nakažených. Prymula však uklidňuje, že ani nynější nárůst by neměl jen tak ohrozit kapacitu českých nemocnic.

„Na druhou stranu si myslím, že je skoro na místě v tuto chvíli plošně zavést respirátory v nemocnicích,“ řekl epidemiolog. K tomuto opatření již dobrovolně přistoupily některé jednotlivé nemocnice.

Například o znovuzavedení nošení respirátorů v městské hromadné dopravě však dle jeho slov musí primárně rozhodnout vláda. „Jsou tu možnosti, které se poměrně nabízejí a řada zemí už je aplikovala, ale je to skutečně politické rozhodnutí vlády. Ta se musí rozhodnout, jestli volit strategii nějakých opatření,“ poznamenal dále exministr zdravotnictví.

Válek slibuje, že restrikce nebudou

Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před pár dny uvedl, že se Českem šíří nová subvarianta koronaviru zvaná kentaur. Zároveň však podle něj není důvod k panice. „Máme informace o viru, jak je rizikový a jak probíhá onemocnění. Z toho pohledu můžeme říct, že se jedná o dostatečně prozkoumané onemocnění, tedy v uvozovkách běžnou nemoc,“ prohlásil Válek.

Zároveň oznámil, že žádné zavádění opatření není na stole. „Mohu s klidným srdcem říct, že žádné restrikce už nenastanou. Říkají to i kolegové ve všech zemí EU a celého světa,“ prohlásil ministr.

Na druhou stranu ovšem doporučuje, aby si lidé zašli na druhou posilovací dávku vakcíny, tedy celkově čtvrtou. Zároveň nošení respirátorů na určitých místech silně doporučuje. „Napsal jsem do všech zdravotnických zařízení, ředitelům domovů pro seniory, aby zavedli povinnost,“ řekl dále Válek. Ochranu dýchacích cest radí nosit také v městské hromadné dopravě.

Tagy: