Střelba na fakultě: Spis ukazuje nové detaily, kriminalistům zkomplikovali práci kolegové

Okolí budovy Filozofické fakulty UK několik hodin po masové vraždě

Půl roku od tragické střelby na filozofické fakultě

Spis kriminalistů k loňskému masovému útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze obsahuje dosud neznámé a přitom klíčové shrnutí, informuje úterní vydání MF Dnes. Ukazuje postup práce kriminalistů z 1. oddělení, kteří podle deníku pátrali po vrahovi s „větší logikou než obvodní policisté“.

Právě kolegové z obvodu měli kriminalistům práci zkomplikovat, píše MF Dnes na základě záznamu, který má k dispozici. Na 1. oddělení totiž podle něj pracovali s verzí, že vrah nemůže být v hlavní budově, protože na místě provedlo šetření šest jejich kolegů.

ČTĚTE TAKÉ: Třaskavý dokument. Pátráme po podezřelém z vraždy, napsala hlídka vyslaná na fakultu

Vrah přitom do hlavní budovy na náměstí Jana Palacha vešel pouhou minutu před šesticí policistů – přesně ve 13:23. Poté vyjel výtahem do čtvrtého patra a tam se na záchodech hodinu a půl připravoval k útokům.

Policisté na místě podle záznamu prohledali přízemí a chodbu v prvním patře. Právě tam na studijním oddělení zjistili, že má podezřelý student David K. výuku v jiné budově. Odjeli tedy se souhlasem operačního důstojníka do Celetné ulice a v hlavní budově nikdo nezůstal. Na základě zjištění kolegů z obvodu poslal své lidi tam i on. Shledal, že by byli jeho podřízení v budově zbyteční, když už místo prohledalo šest policistů.

Zásadní rozdíl v práci kriminalistů

Jenže právě poté, co Polákovi podřízení dorazili do Celetné, se měl ukázat zásadní rozdíl mezi jejich postupem a prací obvodních policistů. Kriminalisté se totiž vydali rovnou za vedením školy. „Ihned jsme vyzvali pracovníka ostrahy, aby mě a kolegu zavedl na děkanát fakulty,“ popsal podle Mf Dnes jeden z nich, Pavel Vilímek, v úředním záznamu.

Sekretářka jim zjistila telefonní číslo podezřelého studenta, které následně nechali lokalizovat. Na recepci pak požadovali informace ohledně ISIC karty studenta, která může zaznamenávat jeho příchody a odchody. Udělali tedy přesně to, co měli udělat jejich kolegové už o hodinu dříve, píše deník v úterním vydání.

Podobně podle zpravodajského webu postupoval i kriminalista Tomáš Kružílek, který za svou práci později získal ocenění Policista roku 2023. Ten se na studijní oddělení vydal okolo 14:20. „Zajímaly mne zejména informace o aktuálním telefonním čísle studenta pro potřeby případného monitoringu či jiný elektronický údaj o hledaném (přihlášení do jakéhokoliv počítačového systému, e-mailu, wi-fi univerzity či evidence vstupů do budov, respektive pohyb jeho ISIC karty),“ popsal ve své výpovědi, kterou má Mf Dnes k dispozici.

Kozákův mobil policie lokalizovala blízko Pařížské ulice, což je blíže k hlavní budově školy na náměstí Jana Palacha. Nato se kriminalisté rozhodli, že pojedou pátrat právě tam. „Vzhledem ke skutečnosti, že na adrese Celetná 20, Praha 1 se nacházel velký počet kriminalistů a policistů speciální pořádkové jednotky a na místo byla také přivolána zásahová jednotka k provedení případného zákroku, rozhodl jsem se s kolegou, že se přesuneme k budově FF UK na náměstí Jana Palacha, jelikož zde byl naposledy lokalizován telefon podezřelého,“ popsal Vilímek ve své výpovědi. To už se však během přesunu dozvěděli, že se uvnitř budovy střílí.

Část pozůstalých a někteří politici policii vyčítají právě to, že v hlavní budově po přesunu do Celetné nikdo nezůstal. Středočeští policisté přitom už po poledni nalezli ve vrahově bydlišti v Hostouni na Kladensku jeho mrtvého otce. Pracovali s informací, že ho mohl zabít jeho syn, který odjel do Prahy. Jedna z kamer ho zachytila při odchodu na autobus.

Střelba v univerzitní budově na náměstí Jana Palacha na Starém Městě je nejtragičtějším podobným případem v české historii. Pachatel na místě zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Sebevraždu po činu spáchal i střelec. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří vážně. Střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty David K. Policie mladíka teprve na základě balistiky spojila také s případem dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Konec „noční můry“ obyvatelek Prahy: Slídil z Vinohrad nastoupil na psychiatrickou léčbu

Tagy:
policie Jan Palach Praha 1 Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy okres Kladno Celetná střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy David Kozák