Spor o pandemický zákon: Jde o nutnost v boji s covidem nebo překotný nedodělek?

Vláda

Vládní novela pandemického zákona po rekordním 36hodinovém jednání mimořádné schůze nakonec prošla. Koaliční poslanci výsledek kvitují, podle nich totiž novela může pomoci zpomalit šíření aktuálně převládající koronavirové varianty omikron. Opozice naopak pokračuje v kritice, novelu označuje za „nedodělek“, který rozděluje společnost.

Schválení pandemického zákona pochopitelně kvitovali poslanci vládní koalice. „Jsem rád, že Sněmovna vyslyšela naše argumenty a schválila vyvážený pandemický zákon, který zajišťuje akceschopnost vlády při řešení pandemie při přetrvávající kontrole ze strany Poslanecké sněmovny i Nejvyššího správního soudu,“ napsal na sociální sítě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Poslanec lidovců Tom Philipp si pochvaloval, že vládní pětikoalice dokázala odolat tlaku ze strany opozičních hnutí ANO a zejména SPD, které otevřeně obstruovaly jednání mimořádné schůze trvající od úterního dopoledne do středečního pozdního večera. „Bylo to dlouhé, bylo to úmorné, ale zvládli jsme to. Zákon bylo třeba schválit i přes obstrukce SPD. Věřím, že brzy budeme opatření rozvolňovat. Připraveni ale musíme být i na horší scénáře,“ varoval Philipp.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek si od novelizovaného pandemického zákona slibuje zejména zpomalení omikronu. Do budoucna je podle něj navíc v záloze pro případné nebezpečnější mutace. „Nepodléhejme strachu a držme si palce, abychom zákon potřebovali co nejméně,“ doplnil Michálek.

Za to, že novela pandemického zákona prošla, je ráda i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). „Posledních 36 hodin ve Sněmovně jasně ukázalo, že někteří opoziční poslanci neznají rozdíl mezi pojmy ‚obstrukce‘ a ‚destrukce‘. Naštěstí jsme měli dost síly a vydrželi jsme,“ komentovala Kovářová na Twitteru úspěch vládní koalice.

Schillerová: Novela je nedodělek rozdělující společnost

Kriticky se vůči novele pandemického zákona naopak staví zmiňované opoziční hnutí ANO i SPD. „Je to nedodělek, přijatý překotně, bez řádného prodiskutování na výborech,“ poznamenala k vládnímu návrhu exministryně financí a dnes šéfa poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Na sociálních sítích doplnila, že novela pandemického zákona „rozděluje společnost“. „Zákonu chybí dostatečné kontrolní mechanismy. Vždyť může výrazně omezovat osobní svobody lidí! Kolik toho ještě bylo opomenuto? Zejména odborná diskuze a vysvětlení veřejnosti. Pokud by se tak stalo, možná jsme nemuseli být svědky demonstrací a šibenic před budovou Sněmovny,“ pokračovala Schillerová.

Schválení vládní novely kritizuje i jedna z nejvýraznějších tváří ANO na půdě dolní komory Parlamentu Patrik Nacher. Ten si stěžuje, že zákon prošel ve stavu legislativní nouze a spolu s ním se řešilo omezení řečnické doby ve Sněmovně. „Aspoň, že vládní koalice ustoupila tlaku a načetla k tomu pozměňovací návrhy,“ dodal Nacher se zmínkou o nižších pokutách či časovém rámci zákona, který platí do konce letošního listopadu.

Poslanci kvůli novele pandemického zákona jednali takřka nepřetržitě od úterního dopoledne až do středečního pozdního večera. Mimořádná schůze tak trvala rekordních 36 hodin. Jednání totiž značně prodlužovalo hnutí SPD Tomia Okamury, který dopředu avizoval, že s novelou nesouhlasí a hodlá debatu obstruovat. Okamura v jednom ze svých vystoupení vydržel v kuse hovořit přes tři hodiny. Schůzi zdržovali i další poslanci SPD.

Tagy: