O zlaté ručičky je nouze. Řemesla narážejí na nezájem učňů, některá dokonce zanikají

Některá řemesla vymírají

Stará známá pravda říká, že řemeslo má zlaté dno. Ale skoro to vypadá, že u nás o to zlato nikdo moc nestojí, soudě podle toho, jak těžko se u nás řemeslníci hledají. Některé obory narážejí na absolutní nezájem učňů a jiné už v praxi vůbec nenajdete.

Například šindelář patřil kdysi k běžným řemeslům, dnes už ale žákům téměř nic neříká. A neláká je už ani příbuzné povolání – pokrývač. „Musím potvrdit, že se nám nedaří už asi třetím rokem otevřít tento obor na naší škole,“ potvrzuje ředitel SŠ a ZŠ Nerudova ve Vimperku Petr Žuravský.

„Žádný žák nestuduje, ani se žádný nepřihlásil. Podobně je tomu třeba u tesařů,“ říká ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist. Nejen v Jihočeském kraji je posledních pět let situace kritická. Do ohrožené skupiny řemesel patří také klempíři nebo kominíci. Jsou ale i obory, které jsou na tom mnohem hůř.

Nevzdají se

Vypadá to i na konec ševců v Česku. Ve městě obuvnického krále Tomáše Bati, ve Zlíně, se letos vyučili poslední tři ševci. V září tam obuvnický obor pro naprostý nezájem uchazečů už neotevřeli. „Mrzí nás to, že obor skončil, ale určitě se nevzdáváme,“ slibuje předseda Klubu absolventů Baťovy školy práce Alois Langer.

Obuvnické řemeslo se ve Zlíně budou snažit oživit v nových dílnách. O znovuzrození může mluvit i obor instalatér, který překonal krizi a v posledních pěti letech patří dokonce mezi nejvyhledávanější obory. „Kvantita není kvalita. Je to náročný obor, musí se u něj dost přemýšlet,“ říká učitel na Stření škole řemeslné v Soběslavi Miloslav Princ.

Dobrých řemeslníků je ale stále poskrovnu a musí se na ně čekat i několik měsíců. „V jednom bytě ve stoupačkách praskla voda. Potřebovali jsme dodělat opravy, které vlivem havárie vznikly. A čekáme na ně dodnes,“ podotýká majitel firmy na správu bytových domů Martin Mynář. Mistři řemesel spoléhají na to, že učně naláká i fakt, že řemeslo má stále zlaté dno.

Tagy: