Jisté místo ve školce nebo dětské skupině? Obce se bouří proti sankcím, Jurečka nabízí miliardy

Hrající si děti

O dětské skupiny není zájem

Místo ve školce se stalo nedostatkovým zbožím ve městech a obcích, které jsou v jejich blízkosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí teď nabízí dotace na zřízení dětských skupin. Chce tak pomoci rodičům malých dětí, aby se mohli vrátit do práce. Jenže podat žádost o dotace je podle zastupitelů složité. Kromě toho ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje, že když obce nezajistí dětem místo ve školce nebo dětské skupině, budou muset rodičům platit kompenzace.

Zažádat o peníze na dětskou skupinu se chystá obec Zlatá vzdálená necelých 20 kilometrů od Prahy. „Vytvoření toho projektu je velice složité, komplikované, včetně stavebního povolení a územního plánu a dalších záležitostí. Musela tam být i studie architekta či vyjádření sousedů. Pracujeme na tom už skoro rok,“ sdělila zastupitelka obce Zlatá Ivanka Kohoutová.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka couvl. Obce budou přispívat rodičům na péči jen u tříletých dětí

Projekt už Zlatou vyšel na půl milionu korun s tím, že výsledek je nejistý. Resort práce a sociálních věcí zatím eviduje žádosti v hodnotě 700 milionů korun z celkové částky 7 miliard. „Opravdu se snažíme maximálně oslovit obce a města, aby takové kapacity dobudovaly,“ poznamenal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Nedokážu si úplně představit, aby každá jedna i ta nejmenší obec zřizovala dětskou skupinu, protože se fakticky nedá předvídat, kdy a kolik míst budou potřebovat,“ kontroval ale radní Středočeského kraje pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).

„Starostové vědí, že klesá porodnost. Takže my teď budeme budovat dětské skupiny a za pár let je můžeme začít předělávat na domovy důchodců,“ nesouhlasí také výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Ministr Jurečka chce, aby měly obce od 1. ledna 2026 povinnost zajistit dětem místo ve školce nebo právě v dětské skupině. Jinak prý mají rodičům platit kompenzace. „Kompenzace bude do výše maximální úhrady, kterou rodič měsíčně platí v dětské skupině, což je dnes 5090 korun,“ řekl Jurečka.

„Vůbec si neumím představit, jak se s tím obec, která má 400 obyvatel, vyrovná,“ nechápe Kohoutová.

„Bez pochyby to sankce je. Paradoxně by obec mohlo vyjít levněji vystrnadit ty případné maminky s dětmi do jiné obce, aby přenesly tu sankci někam jinam,“ naznačil nežádoucí výsledek středočeský radní Vácha.

Dětské skupiny se navíc nezapočítávají do předškolního vzdělávání. Rodiče předškoláků tak budou muset pro své děti na poslední rok před nástupem do první třídy stejně shánět místo v klasické školce.

Školky nejsou hlídací koutky

Podle členky výboru Společnosti pro předškolní výchovu a ředitelky Mateřské školy Edvarda Beneše v Kralupech nad Vltavou Pavly Kickové spočívá hlavní rozdíl mezi školkou a dětskou skupinou ve způsobu vzdělávání. „Mateřské školky skutečně nejsou hlídací koutky v obchodních centrech, jejich práce je sofistikovaná. Její součástí není pouze vzdělávání, ale také například diagnostikování a sledování vývoje dětí,“ vysvětlila Kicková v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Jako problém také vidí to, že chůvy v dětských skupinách nemusí mít pedagogické vzdělání. „V těch skupinách pracují chůvy, které potřebují jen nějaký kurz a nemají pedagogické vzdělání,“ dodala Kicková.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Česko má co dohánět. Studentka líčí, jak vypadají přijímačky na zahraniční školu, je nadšená

Tagy: