Pekarová chce usmířit Sněmovnu a pořádá oběd. To nepomůže, říká Havlíček a očekává masakr

Markéta Pekarová (TOP 09) a Karel Havlíček (ANO) v Poslanecké sněmovně

Poslanci se často nechávají slyšet, že atmosféra ve Sněmovně už dávno není, co bývala. Podle některých je dokonce nejhorší za posledních několik let. Někteří zákonodárci se spolu ani nepozdraví, lidé mohou často v médiích sledovat hádky, osobní ataky nebo totálně zablokované jednání dolní parlamentní komory. Snaha o vylepšení vztahů ale i přesto existuje.

Je jasné, že napětí mezi koalicí a opozicí bude vždy. I přes ostré výpady se ale poslanci většinou dokázali na chodbách bavit nebo si podat ruce či si spolu zajít do některé ze sněmovních restaurací na skleničku. Nyní si zákonodárci často stěžují, že atmosféra v dolní parlamentní komoře je pod bodem mrazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bavit se můžeme jen s Blažkem, jinak je to katastrofa. Malá hájí obstrukce ve Sněmovně

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) například řekl, že osobní vztahy mezi politiky jsou v současnosti velmi vyhrocené. „Citoval bych Marka Bendu (ODS), který říká, že každá Poslanecká sněmovna je horší než ta poslední,“ uvedl Blažek koncem ledna v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Náladu by mohl zlepšit společný oběd koalice s opozicí. Ve druhé polovině března se má na neformálním obědě sejít grémium Sněmovny, které je složené z vedení dolní parlamentní komory a předsedů všech klubů. U jednoho stolu zasednou jak zástupci koalice, tak zástupci hnutí ANO a SPD.

Pekarová: Neformální jednání má smysl

Oběd pořádá šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Grémium jedná pravidelně pokaždé před schůzí Sněmovny. Ale tam se řeší průběh týdne, a co nás čeká. Jsou to jednání, která jsou vždy velmi pracovní a konkrétní, tak není možné probrat dlouhodobější věci. Setkat se v jiném prostředí na oběd je možností, jak se pobavit i nad rámec těchto pracovních věcí,“ sdělila CNN Prima NEWS Pekarová.

Na takovém obědě je podle ní možnost vyříkat si věci, na které jinak není čas. „Není to poprvé, co takové setkání organizuji. Snažím se, aby vztahy byly co nejvíce kolegiální a pracovní. Takové neformální jednání mi dává smysl,“ dodala Pekarová.

Podotkla však, že není naivní, aby si myslela, že jeden oběd zachrání atmosféru ve Sněmovně. „Že bych tomu zase dávala nějaké velké naděje - nejsem tu první týden a vím, jak v tomto volebním období opozice funguje,“ konstatovala.

Další z místopředsedů Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) CNN Prima NEWS řekl, že vztahy ve Sněmovně by byly velmi korektní, kdyby šéf opozičního ANO Andrej Babiš změnil způsob, jakým se chová ke svým kolegům. „Vždy, když začne na plénu mluvit, neslyšíme nic jiného než směsici osobních urážek a lží. To je pravý důvod špatných vzájemných vztahů,“ míní Bartošek.

Opozice však tvrdí, že za špatné vztahy může právě vládní pětka. „Nálada ve Sněmovně je špatná a dolní komora je nebývale rozdělená. Za to může vládnoucí garnitura. Má ve Sněmovně 108 hlasů a není schopna přijmout jakýkoliv kompromis. Co tam chcete vymýšlet? Vždy nese odpovědnost ten, kdo vládne. Když jsme měli my vedení Sněmovny, tak vztahy nebyly tak špatné,“ tvrdí místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Příští rok to bude masakr. Bitva bitev. (Karel Havlíček, ANO)

Oběd podle něj žádné vylepšení vztahů nepřinese. Naopak, atmosféra ve Sněmovně bude podle něj houstnout s každými blížícími se volbami, ať už evropskými, krajskými anebo sněmovními, které budou příští rok. „Tady se to už před volbami nedá nijak geniálně usmířit. Obávám se, že se vztahy budou spíše hrotit. Příští rok to bude masakr, bitva bitev,“ prohlásil Havlíček.

Zároveň dodal, že na úrovni grémia jsou vztahy mezi koalicí a opozicí korektní. „Pracovně spolu komunikujeme bez větších problémů. A s tím nemá žádný oběd co společného,“ dodal exministr průmyslu a dopravy Havlíček.

Mezi nejhlasitější kritiky vlády ve Sněmovně patří šéf SPD Tomio Okamura nebo právě zmiňovaný expremiér Babiš. Před několika dny se někdejší předseda vlády opřel do ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) a to nejen kvůli nedávným stávkám zemědělců. Babiš Výbornému od řečnického pultíku vzkázal, že o ministerstvu neví vůbec nic.

Babiš se také obul do předsedy vlády Petra Fialy (ODS) kvůli zrušenému jednání se slovenským kabinetem. Šéf ANO vytkl Fialovi, že zahraniční politika kabinetu je aktivistická, zničila V4 (Visegrádskou skupinu) a že Fiala vyměnil Slováky za Ukrajince.

Vztahy jsou v poslední době napjaté také například mezi šéfkou Sněmovny Pekarovou a předsedkyní poslaneckého klubu ANO a exministryní financí Alenou Schillerovou. Letos v lednu se političky dostaly do křížku kvůli tomu, že Schillerová označila Pekarovou za Mariju Zacharovovou české politiky. Opoziční političku vyzval tehdy k omluvě například premiér Fiala. Pekarová ještě před tím označila Schillerovou za hlásnou troubu ruské propagandy.

Politici z koalice a opozice se hádali také v pátečním pořadu 360°:

Tagy: