Umírají ve stínu Ukrajiny a Izraele. Podívejte se na pět válek, o kterých se nemluví

Ačkoli se oči světa upínají především k válkám na Ukrajině a v Izraeli, na planetě zuří řada dalších konfliktů, které ovlivňují běh dějin. Ať už jde o občanské války v Jemenu a Súdánu, paralýzu v Myanmaru nebo chaos na Haiti. Kde všude se chřestí zbraněmi?

Mediální pokrytí válek na Ukrajině a Izraeli je na obrovské úrovni. Zahraniční weby o nich informují na denní bázi a lidé po celém světě sledují oba konflikty prakticky v přímém přenosu. I když jde bezesporu o bojiště, která v současnosti ovlivňují svět nejvíce, na planetě zuří i další války, jež roztáčejí další kola migrace, chaosu a násilí. Přitom se o nich tolik nemluví.

Hútiové připomněli konflikt v Jemenu

Už od roku 2014 zuří občanská válka v Jemenu, kde proti sobě stojí vládní složky a rebelští Hútiové. Konflikt začal v momentě, kdy se povstalci zmocnili hlavního města Saná. Hútiové mají silnou podporu ze zahraničí, zejména ze strany Íránu, Hizballáhu, ale i Severní Koreje. Vládní složky naopak podporují západní mocnosti a hlavně Saúdská Arábie, která v Jemenu provedla intervenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Námořní doprava se vrací o 150 let. Řádění rebelů nutí lodě plující do Evropy k velké oklice

I když válčení v posledních měsících není nijak intenzivní, dlouhodobé příměří se vyjednat nedaří. Hútiové navíc v reakci na válku v Izraeli začali ohrožovat lodě v Rudém moři a ochromili celosvětový námořní obchod. Místní v Jemenu se bojí další války, uvedla Al-Džazíra. V té stávající už zemřely statisíce lidí.

Nové boje v Súdánu

V Africe bylo loni pořádně rušno. O státní převraty a přestřelky nebyla nouze. Vypukly také nové občanské války. Stranou pozornosti médií je konflikt v Súdánu mezi armádou a paramilitantními milicemi Rapid Support Forces (RSF). Vrcholní představitelé tamní vojenské junty se totiž neshodli na dalším směřování země, a proto se se svými frakcemi pustili do boje.

Válku pohání spor dvou mužů. Někdejší spojenci, vrchní velitel a praktický vládce země Abdal Fatah Burhán a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo zvaný Hemedti, se postavili proti sobě. Objevily se spekulace, že se do války zapojily i ukrajinské drony. Informovala o tom CNN.

Pokračující zmar v Myanmaru

Už to budou skoro tři roky od ikonického videa, které zachytilo převrat v Myanmaru (dříve Barma). Instruktorka aerobiku Khing Hnin Waiová tehdy předcvičovala na náměstí, když se jí za zády prohnal konvoj černých vojenských vozidel směrem k budově parlamentu. Šlo o myanmarskou armádu, která provedla státní převrat.

Od těch dob v asijské zemi vládne vojenská junta. Stát je nadále v chaosu. Proti režimu se sice snaží bojovat partyzáni, nemají ale potřebnou sílu.

„Převrat vrátil zemi o desítky let zpět. Zdravotní a vzdělávací systém se rozpadl, míra chudoby prudce vzrostla a měna se zhroutila. Více než 2,5 milionu lidí je vnitřně vysídleno – kromě statisíců Rohingů, které armáda vyhnala v roce 2017. Je těžké předpokládat, že krize v dohledné době skončí,“ komentoval list Foreing Policy.

Věčně bouřlivý Náhorní Karabach

To konflikt mezi Ázerbájdžánem a Arménií se dost možná chýlí ke konci. Ale nikoli ke spokojenosti obou stran, které vedou dlouholetý spor o region Náhorní Karabach. Ázerbájdžánská armáda loni podnikla do oblasti, kde žili převážně Arméni, bleskovou ofenzivu. Útok způsobil masivní exodus tamních obyvatel.

Strany sporu se loni v prosinci dohodly, že budou pokračovat ve sbližujících hovorech, které mohou vyústit v konec konfliktu. Region je ale stále jako sud s prachem a jakákoli neuvážlivost může způsobit další krveprolití.

Gangsterský stát – Haiti

Karibské moře bývá obvykle synonymem pro krásu a pohodu. Do jedné z tamních zemí se turisté rozhodně nehrnou. Jedná se o Haiti, které dlouhodobě trápí obrovská chudoba, špatná životní úroveň a korupce. Situace došla tak daleko, že se tam vlády de facto chopily gangy.

Řád má letos obnovit zahraniční mise, kterou vede poněkud nečekaný lídr – Keňa. „Keňská policie, která má plánovanou misi vést, bude mít v hustě obydlených chudinských čtvrtích těžkou práci proti silně ozbrojeným skupinám. I vzhledem k rozvratu haitské policie,“ napsal list Foreign Policy.

Žádná rychlá a bezbolestná rekonstrukce Haiti se neočekává. Místní občané budou dál živořit ve stínu dalších válek a nepokojů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zlikvidovali jsme Hamás na severu Pásma Gazy, hlásí Izrael

Tagy: