Lékař Hroboň: Očkování seniorů je v zájmu žáků i hospodských. Úmrtnost klesne na půlku

Pavel Hroboň z Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP

„Vláda nabrala velké zpoždění, výsledek ale není tak špatný,“ zhodnotil rezervační systém k očkování proti covidu Pavel Hroboň z Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS ale doplnil, že nerozumí tomu, proč se v přihlašování dostalo jen na 3 000 seniorů.

Hroboň je rád, že se rezervační systém konečně spustil a že mají senioři starší 80 let o očkování proti covidu takový zájem. Přihlašování ale podle něj mělo být spuštěno už před Vánoci, což by umožnilo efektivně využívat vakcíny. V případě, že by nebylo koho naočkovat, by v něm mohl být seznam náhradníků.

U dodávek vakcín ale zdravotnický expert nečeká větší komplikace. „Ty podle ministerstva zdravotnictví běží a míst v registru by tak mohlo být víc. Kdyby se dodávka zadrhla, bylo by možno lidi přeobjednat,“ navrhnul v pořadu Interview.

Podle zájmu o očkování Hroboň usoudil, že buď nebyla registrace tak složitá, nebo mají senioři někoho, kdo jim pomohl. „Věřím, že pak byli rozčarovaní, když nenašli termín. Za dva týdny můžeme být v jiné situaci. Musíme usilovat o to, abychom naočkovali co nejdříve co nejvíc lidí nad 80 let, poté i 70+,“ doplnil.

V Česku podle Hroboně chybí celostátní propagační kampaň. Vláda by se měla seniory snažit oslovit všemi dostupnými prostředky, proto nechápe, proč jim například zdravotní pojišťovny nerozeslaly dopisy. S takovým postupem přitom už mají zkušenosti. „I kdyby šlo o pět nebo deset procent, tak to za to stojí,“ prohlásil.

Zdravotnický expert by oslovil také praktické lékaře a snažil se s nimi co nejvíce spolupracovat. „Chápu, že lékaři třeba nejsou vybaveni. Mohli bychom jim ale technicky pomoct nebo je finančně ocenit. Výzva z jejich strany je ta nejdůvěryhodnější,“ apeloval. Praktici by pak mohli evidovat pacienty, kteří očkování dostali, a také upozornit ty, kteří se k vakcinaci ještě neodhodlali.

Naočkování seniorů, ale nejen těch, by podle Hroboně mělo probíhat co nejrychleji. „Pokud se nám povede naočkovat nejstarší, může úmrtnost klesnout na polovinu. Je to způsob, jak pomoct nemocnicím a jak uvolnit opatření. (...) Je to v zájmu studentů, hospodských, všech,“ prohlásil s tím, že je důležité proočkovat především klienty v domovech seniorů.

Riziko by pak mohla představovat i britská mutace koronaviru. Kdy by se mohla začít nová mutace koronaviru šířit Českem, se dočtete ZDE. „Chybí tu solidní zprávy, jaké jsou její vlastnosti. Většina zpráv je z médií a v odborné literatuře nic. Je to nebezpečí, se kterým musíme počítat,“ uvedl Hroboň.

A komentoval také množící se podezření, že namísto zdravotníků a seniorů byli očkováni lidé z nerizikových skupin. „Je jasné, že mají přednost rizikové skupiny, ale pokud je vakcína rozmražená, musí být rychle zpracovaná,“ popsal Hroboň, podle kterého musí fungovat jasně stanovená pravidla. „Je rozdíl, pokud dostane možnost přednostního očkování významná osoba, která nepatří do rizikové skupiny, nebo pokud naočkují někoho, kdo je zrovna k dispozici a je k tomu ochoten,“ uzavřel.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Pavlem Hroboněm si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
rozhovor Google očkování Vánoce senioři vakcína CNN Prima NEWS Interview Spotify Česko koronavirus COVID-19 vakcinace registrační systém Pavel Hroboň BISOP Ministerstvo zdravotnictví České republiky vakcína proti COVID-19 Apple Podcasts