Ceny nemovitostí výrazně klesnou, míní expert. Finančník radí, jak zhodnotit úspory

Peníze

Odborníci na reality a finance

Dobrá zpráva, ceny nemovitostí by mohly klesnout o 10 až 20 procent. Tak vnímá rozhodnutí centrální banky nezvyšovat základní úrokovou sazbu realitní makléř Jiří Hanousek. Finanční poradce Oldřich Beránek ale varuje před 20% inflací. Lidé podle něj nejlépe ochrání své úspory konzervativními investicemi, poradil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Někteří experti krok Rady České národní banky ponechat základní úrokovou sazbu na dosavadních sedmi procentech vnímají pozitivně. „S ohledem na to, jaké tropické počasí v posledních dnech panuje, je to rozhodně svěží vánek a pro naprostou většinu lidí je to dobrá zpráva,“ míní realitní makléř Jiří Hanousek.

Podle odborníka na nemovitosti mohou ceny realit díky tomu klesnout o 10 až 20 procent. „U bytů v Praze bych se nebavil o 20 procentech, ale o nějaké korekci určitě ano. Samozřejmě ten průměr na úrovni zbytku republiky a lokalit, které nejsou tak oblíbené nebo tam není dobrá dostupnost v rámci například práce, budou poklesy výrazně vyšší,“ upřesňuje.

Vrchol úrokových sazeb ale podle Hanouska ještě nepřišel. Do konce roku odhaduje ještě mírné zvýšení. „Dnes je mezi námi spousta klientů, kteří už hypotéky za realitně slušné sazby mají schválené. Jsou na trhu a budou hledat nemovitosti. Pak je tu druhá skupina lidí, která bojuje s inflací, protože mají spoustu peněz a na účtech jim to požírá inflace. Budou chtít koupit nějakou nemovitost, protože do ní je dobré vždy peníze vložit,“ dodává svůj pohled na věc.

„K navýšení (úrokových sazeb) dojde, ale ne k nijak zásadnímu. Inflaci můžeme očekávat kolem 20 procent a myslím, že ten boj vyhrajeme někdy na přelomu roku 2023 a 2024,“ předpokládá finanční poradce Oldřich Beránek.

Na účtech jen peníze na nezbytné výdaje

Doporučuje nechat na účtech jen nezbytnou krátkodobou finanční rezervu. „Pak bych vyhledal konzervativní investice, které využívají těchto vysokých úrokových sazeb a klienti se tam mohou dostat nad 6 procent. Chtěl bych klienty nasměrovat, aby jediným řešením nebyl běžný nebo spořicí účet, protože banky se zvyšováním úroků tolik nespěchají. Tam bych nechal jen krátkodobou rezervu,“ radí s přeskupením úspor Beránek.

„Investice málo rizikové pak na velkou částku a zbytek bych přeposílal do investic, například do akciových a využíval potencionálu, který ten kapitálový trh v současné době přináší, a to formou pravidelných investic,“ doplňuje odborník na finance.

Tagy: