Just: Putin je na tom hůř, než tvrdí propaganda. Kulhá a kašle, všímají si i ruská média

Ruský prezident Vladimir Putin

Reportéři CNN Prima NEWS o situaci na Ukrajině

Moskevský korespondent Jiří Just pro CNN Prima NEWS řekl, že se v souvislosti se zdravím ruského prezidenta Vladimira Putina v zemi nejčastěji mluví o jeho problémech se zády. Opoziční média spekulují i o nemocích souvisejících s kašlem, kterým často trpí, a onkologických problémech.

„Zdraví ruského prezidenta představuje takový tradiční leitmotiv. Spekuluje se, že má minimálně problémy se zády. Hovoří se také o onkologických problémech. Pravidelně se ruská opoziční média zaměřují také na jeho kašlání nebo na to, že kulhá,“ vylíčil Just.

„Opoziční web Projekt zveřejnil zajímavý článek o Putinově zdraví. Odkazuje se na to, že si k sobě do rezidence v Soči povolával odborníky, kteří se zabývají onkologií a problémy s páteří. Z těchto nepřímých informací můžeme vyvodit, že ruská hlava státu na tom není zdravotně tak dobře, jak se snaží ruská propaganda prezentovat,“ uvedl Just. Zdůraznil však, že jde o pouhé spekulace. Sám prezident informace o svém zdraví nezveřejňuje.

Just ve vysílání CNN Prima NEWS také připomněl důležité události, které se týkaly čtvrtečního dne a bojů na Ukrajině. „Na zasedání, jehož se mimo jiné zúčastnil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, zaznělo, že ruská armáda už prakticky dobyla Mariupol a že už jsou na některých místech vztyčené ruské vlajky,“ vylíčil v krátkosti. Připomněl, že v souvislosti se zprávou nařídil ruský prezident Vladimir Putin zrušit útok na ocelárny Azovstal, které se nachází v Mariupolu.

Někteří Rusové jsou zklamaní

„Putin řekl, že je třeba zachovat životy vojáků, a proto by neměl být Azovstal dále dobýván. Jde o průmyslový objekt a způsobilo by to další ztráty, na čemž se ruští politici shodli,“ pokračoval korespondent.

Podle něj okolí Putina s rozhodnutím nedobývat Azovstal souhlasilo. Někteří Rusové ale byli zklamaní. „Tento názor překvapil fanatické zastánce války. Když jsem hovořil se svým kolegou a válečným korespondentem Vladislavem Šuriginem, což je velice striktně naladěný ruský jestřáb, byl vyloženě zklamán, že Putin zastavil útok na Azovstal. Přál si, aby ruská strana završila dobývání Mariupolu právě likvidací příslušníků Azovu,“ vylíčil zahraniční korespondent.

Zahraniční média však hovoří o tom, že i přes nařízení ruského prezidenta, boje u Azovstalu pokračují. „Nedovedu si představit, že by kdokoliv v ruské armádě neuposlechl rozkaz Vladimira Putina. Samozřejmě se tam nadále bojuje ve smyslu, že tam jsou přestřelky. Finální útok na Azovstal se ale nekonal,“ vysvětlil reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

„Myslím si, že si i ruské velení uvědomilo, že i když jsou ukrajinští obránci početně výrazně přečísleni, není nic lepšího pro obranu než obrovský průmyslový komplex s atomovými kryty. To je místo, kde by se obránci mohli bránit velice dlouho,“ podotkl Zrno.

Tagy:
válka Ukrajina Jiří Just reportéři Matyáš Zrno ruská invaze na Ukrajinu