Ohrožení i vzdor Rusů. Odborníci prozradili, kdy dá Putin rozkaz k jadernému útoku

Vladimir Putin na přehlídce u příležitosti Dne ruského námořnictva v Petrohradě 31. července 2022

Co představuje pomyslnou čáru, po jejímž překročení ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně? Na tuto otázku ve vysílání CNN Prima NEWS odpovídali experti Jan Šír a Daniel Koštoval. Shodli se, že šéfa Kremlu mohou ovlivnit jak sami Rusové, tak výsledky války na Ukrajině.

„Červených čar je narýsováno hodně. Ukrajinci je ale ignorují a překračují, což je dobře. Metodicky pokračují v ofenzivě, v posledních dnech pak zejména v Luhansku a u Chersonu. Putin ukázal, že situace, které západní aktéři považují za normálně zvládnutelné, řeší nestandardně. K použití jaderných zbraní by mohl být donucen v případě, že by cítil prohru nebo konec vlastní vlády,“ řekl Šír.

Dodal, že právě ohrožení Putinova režimu může být jedním z kritických momentů. „Ale neříkám, že se mu má ustupovat a brát na to ohled,“ doplnil. S jeho odhady souhlasil také Koštoval. „Kritickým momentem je okamžik, kdy by došlo k tomu, že by se prohra na bojišti transformovala do silné nespokojenosti s Putinovým režimem. V takovou chvíli bude Putin připraven dát rozkaz k použití taktických jaderných zbraní,“ prohlásil.

Podle Koštovala je každý Putinův krok eskalační i vůči samotným Rusům. „Spojuje osud svého režimu s osudem výsledků války na Ukrajině,“ zmínil. Diskutuje se i o možnosti, že pokud by se ruský prezident rozhodl jaderné zbraně použít, mohl by být odstraněn vlastními generály. „Ti jsou první na řadě, na koho by byla svalována vina za ruské neúspěchy na Ukrajině. Zda ho jsou schopni zabít, je spekulace,“ mínil Šír.

Zároveň ale zdůraznil, že Putin není jediným aktérem, na němž odpálení taktických jaderných zbraní závisí. „Byl by závislý na součinnosti vojenského velení, a to na několika úrovních. Je pravděpodobné, že by rozkaz nemusel v řetězci velení směrem dolů jít tak hladce, jak by si přál,“ konstatoval Šír. Koštoval doplnil, že existuje vysoká pravděpodobnost, že by Putinův rozkaz nakonec nemusel být akceptován. „Doufám, že vyplněn nebude. Pokud se tak stane, bude to znamenat ostrý konec Putinova režimu,“ uzavřel.

Měla by se i česká společnost chystat na možný jaderný útok? A jak by Západ či NATO na konflikt reagovaly? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy:
válka Vladimir Putin NATO Ukrajina konflikt zbraně CNN Prima NEWS obrana motiv Rusové Luhansk jaderná zbraň Daniel Koštoval ruská invaze na Ukrajinu Jan Šír