Z letiště na Krymu se ozval výbuch. Podle proruské správy vzplálo letadlo

Ukrajinci ostřelují ruské pozice. (1. září 2022)

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Kyjev a Západ anexi odmítají. Na frontě hlásí vojáci obránců další úspěch, na jihu prý zničili ruský plamenometný systém, tři tanky, vrtulník a další techniku. Na letišti Belbek na Ruskem obsazeném poloostrově Krym se v sobotu večer ozval výbuch, uvedla agentura Unian, údajně tam vzplálo letadlo.

„Ukrajinské operační velitelství Jih oznámilo, že ukrajinské síly 30. září zabily deset ruských vojáků a zničily dvě samohybné houfnice Msta-S, raketomet Grad, těžký plamenometný systém, tři tanky a dvě bojová vozidla pěchoty. Podle velení jednotky protivzdušné obrany sestřelily jeden ruský vrtulník Ka-52 v Chersonské oblasti. Ukrajinská armáda údajně také sestřelila jeden dron Orlan-10 nad Chersonskou oblastí a jeden v Oděské oblasti,“ píše The Kyiv Independent.

Moskva bude považovat útok na ukrajinské území, které se rozhodla anektovat, za agresi vůči Rusku samotnému. Podle agentury TASS to v pátek uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Čtyři ukrajinské územní celky se podle něj staly neoddělitelnou součástí Ruska.

Nejméně 23 lidí v pátek zahynulo a dalších 28 bylo zraněno při ruském raketovém útoku na civilní humanitární konvoj u jihoukrajinského města Záporoží. Na Telegramu to oznámil gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Spolu s ním tak při ceremoniálu v Kremlu učinili zástupci těchto Ruskem okupovaných a oblastí. Kyjev a Západ anexi odmítá.

Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně, uvedl to podle agentury TASS místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. „Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí Medveděv. Ve stejném tónu v sobotu k mezinárodnímu společenství prostřednictvím sociální sítě Telegram mluvil i Ramzan Kadyrov, vládce ruského regionu Čečensko.

Na letišti Belbek na Ruskem obsazeném poloostrově Krym se v sobotu večer ozval výbuch, uvedla agentura Unian. Ukrajinská média zveřejnila záběry na nichž je vidět sloup černého dýmu stoupající k nebi nedaleko pláže s koupajícími se lidmi. Gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev uvedl, že na letišti vzplálo při přistání letadlo.

Tagy: