Moskva chce udržet dobytá území, jarní útok nepřijde. Jak válku ovlivní ruské volby?

Moskva po neúspěchu vojenských plánů letos na jaře upustila od dalších ofenziv na Ukrajině a chce se zaměřit na držení dobytých území v očekávání protiofenzivy ukrajinských ozbrojených sil, napsala agentura Ukriform s odvolání na agenturu Bloomberg. Rusové zároveň chtějí rekrutovat 400 tisíc lidí, mobilizace se ovšem neočekává kvůli volbám. Ukrajina by chtěla zahájit ještě letos jednání o vstupu do EU, uvedl náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. OSN potvrdila další tisíce civilních obětí během druhého půlroku války. Na Krymu podle šéfa její ruské okupační správy vznikla nová soukromá vojenská společnost, má vazby na vagnerovce.

Rusko upustilo od svých původních plánů na jarní protiofenzivu a bude se raději soustředit na udržení dobytých území. Kreml se chce také v tomto roce rekrutovat až 400 tisíc nových vojáků, napsala agentura Ukrinform. Zároveň se však prý ruské velení chce vyhnout mobilizaci, a to kvůli prezidentským volbám v roce 2024, ve kterých se opět očekává kandidatura Vladimira Putina.

Ukrajina by chtěla podle náměstka ukrajinského ministra zahraničí Jevhena Perebyjnise zahájit jednání o vstupu do EU letos v prosinci. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by tomu mohla pomoci i konference šéfů parlamentů zemí EU a kandidátských států, která se za měsíc uskuteční v Praze. Vystrčil a Perebyjnis, který býval velvyslancem v Česku, to řekli v pátek po schůzce v sídle české horní parlamentní komory. Shodli se i na potřebě ukrajinského členství v NATO, které bylo zemi čelící ruské agresi přislíbeno už v roce 2008.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jako kdyby Rusům docházel dech. Reportér rozebral kruté boje o strategický Bachmut

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) potvrdil další tisíce civilních obětí během druhého půlroku války na Ukrajině. Ve sledovaném období od začátku srpna 2022 do konce ledna 2023 podle jeho zprávy zemřelo nebo bylo zraněno 5 987 civilistů. Mezi oběťmi je také 21 lidí, které popravily ruské síly nebo zemřeli při útoku cíleném přímo na jejich osobu.

Šéf ruské okupační správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov založil novou soukromou vojenskou společnost s názvem Konvoj. Její vznik oznámil Aksjonov tento měsíc. Ve velení Konvoje jsou bývalí spolupracovníci Vagnerovy vojenské skupiny, uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii.

Bitva o Bachmut dává podle Zdeňka Petráše z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany Ukrajině jedinečnou příležitost efektivně ničit značnou část ruských sil. U Bachmutu se v posledních týdnech na Ukrajině bojuje zřejmě nejintenzivněji, bitva o město trvá už mnoho měsíců.

Tagy: