Další brutální zákroky v Rusku. Policie zatkla stovky demonstrantů proti mobilizaci

Další brutální zákroky v Rusku. Policie zatkla stovky demonstrantů proti mobilizaci

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Tisíce Rusů prchají ze země kvůli ohlášené mobilizaci, kterou ve středu oznámil prezident Vladimir Putin. Skupina G7 prohlásila, že výsledky Ruskem řízených referend na Ukrajině nikdy neuzná. Ukrajinci pokračují ve stabilizaci území, které v posledních dnech dobyli zpět. V Izjumu skončily exhumace, bylo nalezeno 447 těl. Rusko v době pokračující mobilizace vyměnilo generála odpovědného za logistiku. Ruská policie zatkla při nových demonstracích proti mobilizaci další stovky lidí.

Skupina vyspělých zemí G7 odsoudila referenda konající se v Ruskem okupovaných oblastech Ukrajiny. Moskva se podle G7 snaží o vytvoření falešné záminky pro změnu statusu suverénních ukrajinských území, napsala agentura Reuters.

Rusové, kteří by mohli být odvedeni do armády, ve velkém odjížděli ze země. Plná letadla mířila například do Turecka a na mnoha hraničních přechodech, především s Gruzií, se tvoří obrovské několikakilometrové fronty.

Evropské země, potažmo jejich politici a diplomaté se v současnosti neshodnou, zda tyto Rusy přijímat, či nikoliv. Odpůrci poukazují na fakt, že většina ruského obyvatelstva před mobilizací běsnění na Ukrajině podporovala, ať už pasivně setrváním v zemi, či přímo šířením propagandy.

Exhumace dosud objevených masových hrobů v ukrajinském městě Izjum skončily. Ukrajinské úřady v nich nalezly těla 447 lidí, napsala v pátek agentura Ukrinform s odvoláním na šéfa ukrajinské policie Ihora Klymenka. Mezi pochovanými bylo jen 22 příslušníků ozbrojených složek.

„Práce trvala bez přestání celý týden,“ uvedl Klymenko. Specialisté nalezli v hrobech těla 215 žen, 194 mužů civilistů a pěti dětí. V případě 11 těl nebylo možné zatím rozeznat pohlaví.

Spojené státy budou jednat se spojenci o rychlém zavedení nových přísných ekonomických sankcí na Rusko, pokud Moskva anektuje další ukrajinská území, uvedl americký prezident Joe Biden. Dodal, že USA neuznají výsledky referend o připojení ukrajinských území k Rusku, která pořádají separatisté.

Tagy: