Zelenskyj přijel na summit evropských lídrů do Moldavska. Účastní se i Fiala

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se po příjezdu na summit v Kišiněvě setkal s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou (1. 6. 2023).

Setkání evropských lídrů v Moldavsku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel ve čtvrtek ráno na setkání evropských lídrů do moldavského Kišiněva. Summitu se vedle dalších státníků účastní i premiér Petr Fiala (ODS). Kyjev, který čelí ostřelování okupantů již čtvrtý den v řadě, hlásí po nočním útoku tři mrtvé a několik zraněných, jednou z obětí je i dítě. Dopadající trosky balistických střel podle tamních úřadů poničily několik budov včetně školy, školky i dětské polikliniky. Německo považuje údajné ukrajinské útoky na ruské území za legitimní podle mezinárodního práva. Na středeční tiskové konferenci to řekl vládní mluvčí Steffen Hebestreit.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek ráno přijel na summit lídrů Evropského politického společenství (EPC), který se koná v Moldavsku. Na červeném koberci ho přivítala moldavská prezidentka Maia Sanduová. Jde o první návštěvu Zelenského v sousední zemi od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. Zelenskyj na sociálních sítích uvedl, že jej v Moldavsku čeká také řada dvoustranných jednání.

Moldavské konference se zúčastní mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo český premiér Petr Fiala. Důležitým tématem summitu bude zajištění míru a posílení stability v Evropě v kontextu ruské války proti Ukrajině.

V Kyjevě opět kvůli ruskému ostřelování zasahovala protivzdušná obrana, informoval na Telegramu starosta Vitalij Kličko. Útok poničil obytnou budovu, policejní stanici i dětská vzdělávací a zdravotnická zařízení.

„V Desňanském rajónu zemřeli tři lidé včetně jednoho asi jedenáctiletého dítěte. Dalších deset lidí včetně jednoho dítěte bylo zraněno,“ uvedla vojenská správa hlavního města na Telegramu. Dopadající trosky raket poničily podle úřadů také několik budov a vodní potrubí v Darnyckém a Dniperském rajónu, kde utržili zranění další dva lidé.

Při ukrajinském ostřelování obce Karpaty v Ruskem okupované ukrajinské Luhanské oblasti na východě země v noci na středu zahynulo pět lidí a 19 bylo zraněno, tvrdí podle agentur Moskvou dosazená správa regionu. Ukrajinské úřady mezitím informovaly o pěti zraněných civilistech v Chersonské oblasti za uplynulý den a o zraněném dítěti v Dněpropetrovské oblasti při útocích ruské armády.

ČTĚTE TAKÉ: U Bachmutu jsme zabili 80 vagnerovců. Ustupující jednotky štědře krmíme, říká mluvčí Ukrajinců

Ukrajinské ozbrojené síly podle okupační správy Luhanské oblasti zaútočily pomocí amerických raketometů HIMARS a zasáhly mimo jiné místní drůbežárnu. Kyjev zatím na zprávu nereagoval, nicméně téměř nikdy se oficiálně nehlásí k útokům na Moskvou kontrolovaná ukrajinská území nebo přímo v Rusku, poznamenala agentura Reuters.

Německo považuje údajné ukrajinské útoky na ruské území za legitimní podle mezinárodního práva, řekl vládní mluvčí Steffen Hebestreit. Rusko v posledních dnech ohlásilo několik náletů bezpilotních strojů, mimo jiné i na Moskvu, které připisuje Ukrajině. Kyjev se k nim nehlásí.

Tagy:
Německo Moskva on-line Rusko Kyjev Moldavsko Ozbrojené síly Ruské federace Chersonská oblast Luhanská oblast Karpaty Vjačeslav Vladimirovič Gladkov Steffen Hebestreit