Konec čekání. Do Gazy míří humanitární pomoc z Egypta, konvoj překročil hranice

Kamiony s humanitární pomocí na egyptském hraničním přechodu Rafáh (21. 10. 2023)

Izraelský plán pro Gazu

Kamiony s humanitární pomocí začaly přejíždět přes hraniční přechod Rafáh z Egypta do Pásma Gazy, informovaly tiskové agentury. Americký prezident Joe Biden špatně slyšel otázku novinářů týkající se Izraele a rukojmích, které drží radikální palestinské hnutí Hamás, a proto z jeho odpovědi vyznělo, že by byl pro odložení izraelské pozemní operace do Pásma Gazy. Mezinárodní právo porušují při bojích obě strany konfliktu, tvrdí Amnesty International.

Konvoj kamionů čekal již několik dní na Sinajském poloostrově. „Konvoj s humanitární pomocí, který má dnes vstoupit do země, čítá 20 nákladních aut. Vezou léky, zdravotnický materiál a omezené množství potravin, zvláště konzerv,“ uvedla souběžně s tiskovými agenturami mediální kancelář Hamásu, uvádí Reuters.

K TÉMATU: Hamás propustil matku s dcerou. Američanky přijely do Izraele slavit, pak zažily 14 dní hrůzy

Biden v pátek dostal od novinářů při nástupu do speciálu Air Force One otázku, jestli by měl Izrael kvůli propuštění dalších rukojmích odložit chystanou pozemní operaci v Gaze, a odpověděl na ni jednoduše: „Ano“. Nedlouho poté ale Bílý dům uvedl, že prezident byl daleko a v hlučném prostředí otázku neslyšel dobře. Myslel si, že se novináři ptají, jestli by byl rád, kdyby bylo propuštěno více rukojmích.

Web The Times of Israel ale informoval, že americká vláda i vlády některých evropských zemí, jejichž občané byli uneseni, skutečně tlačí na Izrael, aby kvůli rukojmím odložil pozemní invazi do Gazy. Obávají se, že invaze na dohlednou dobu zmaří snahy o propuštění dalších rukojmích, řekl listu vysoce postavený diplomatický činitel.

Kromě vysídleného obyvatelstva se ve 147 nouzových přístřešcích, které jsou označeny OSN, ukrývá před konfliktem více než 544 tisíc lidí. V provizorních zónách se ovšem výrazně zhoršují hygienické podmínky, informoval v prohlášení Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). „Rostoucí spotřeba vody z nebezpečných zdrojů zvyšuje hrozbu propuknutí infekčních chorob,“ stojí ve zprávě. Za zhoršujícím se stavem jsou také výpadky elektřiny či zákaz dodávek paliv do zasažené oblasti.

V pátek se i díky mezinárodnímu vyjednávání, do něhož byl zapojen také Katar a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), podařilo dosáhnout propuštění Judith Raananové a její dcery Natalie. Na účtu analytika Joea Truzmana, zabývajícího se oblastí zmítanou válečným konfliktem, se objevilo video z přesunu propuštěných žen.

V palestinském Pásmu Gazy se dál zhoršuje humanitární krize. Některé nemocnice už kvůli totální blokádě přestaly fungovat, další jsou přeplněné tisícovkami zraněných. Přes čtyři tisíce lidí podle palestinských úřadů kvůli ostřelování zemřelo. Izrael upozorňuje, že úřady jsou pod kontrolou Hamásu a údaje nemusejí být věrohodné. Izrael měl od počátku konfliktu přijít o zhruba 1 400 lidí.

Izrael i palestinské hnutí Hamás při současných bojích porušují mezinárodní právo. Uvedla to v pátek mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Ta rovněž uvádí, že izraelská armáda podniká útoky na civilisty, které mají za následek velký počet obětí. Hnutí Hamás se podle organizace dopustilo válečných zločinů, když vyslalo své příslušníky vraždit civilisty na jihu Izraele. Co se týče palestinského hnutí, Amnesty International kritizuje také únosy civilistů a střelbu raket i na civilní cíle v Izraeli.

Jedním z cílů izraelské vojenské kampaně v Pásmu Gazy je ukončit odpovědnost Izraele za toto palestinské území a vytvořit v něm nový bezpečnostní režim. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odkazem na prohlášení izraelského ministra obrany Joʼava Galanta.

Tagy: