Masivní bombardování Chersonu. Rusové za den zabili 15 lidí, hlásí tamní úřady

Ukrajinci nasadili salvové raketomety. (30. duben)

Válka na Ukrajině (25.11.2022 11:00)

Rusko pokračuje v mohutném bombardování celého ukrajinského území. Při pátečním ostřelování Chersonu zahynulo 15 lidí, dalších 35 utrpělo zranění. Je mezi nimi i dítě. Nejzuřivější boje stále probíhají v centrálním Donbasu, a to konkrétně u Bachmutu. Podle ukrajinské armády tam Rusům téměř došli profesionální vojáci a jednotky v oblasti musí doplňovat výhradně z mobilizovaných vojáků.

Dění na Ukrajině můžete sledovat ON-LINE.

Ukrajinci se vzpamatovávají z dalšího masivního ruského bombardování, které je mířené zejména na energetickou infrastrukturu. Volodymyr Zelenskyj vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby podnikla kroky, které tyto ruské nálety zastaví.

Při pátečním ostřelování Chersonu zahynulo 15 lidí, dalších 35 utrpělo zranění. Je mezi nimi i dítě. S odvoláním na tamní městskou radu to napsala agentura Ukrinform. Nedávno osvobozený Cherson zasáhla smršť ruského ostřelování už druhý den v řadě. Jde to výraznou eskalace útoků od chvíle, kdy se Rusko po osmiměsíční okupaci z města stáhlo, uvedla agentura AP. Ve čtvrtek zahynulo podle ukrajinských úřadů v Chersonu kvůli ruským útokům deset lidí. Úřady nyní evakuují pacienty z chersonských nemocnic.

Kyjev může ukončit utrpení ukrajinských civilistů tím, že splní požadavky Moskvy, prohlásil podle agentur mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zástupce Kremlu se tak vyjádřil jen den poté, co bombardování připravilo miliony Ukrajinců o světlo, teplo i vodu. Kyjev se ale nenechá vydírat a mírová jednání s Moskvou vést nechce.

Situace na bojišti je stále nejvíce dramatická v donbaském regionu u města Bachmut. Zoufalost tamních ruských vojáků mají dokazovat snímky pořízené z ukrajinských dronů, podle kterých se někteří ruští vojáci ve snaze uniknout válečné vřavě schovávají za těla svých mrtvých spolubojovníků, aby se následně pokusili o útěk.

Tagy: