Rusko proti Evropě vede plynovou válku. Je třeba vrátit úder, burcuje Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj přes videokonferenci promlouvá k islandskému parlamentu.

Válka na Ukrajině (25.7.2022 8:00)

Rusové od pondělního rána ostřelují Dněpropetrovskou oblast, zranění tam utrpěla i desetiletá dívka. Jednotlivé ruské jednotky dosáhly částečného úspěchu u Vuhlehirské tepelné elektrárny, druhé největší na Ukrajině. Připustil to v pondělí večer ukrajinský generální štáb. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko proti Evropě vede plynovou válku.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Rusko od pondělního rána ostřeluje některá z měst v Dněpropetrovské oblasti. Podle místního ukrajinského gubernátora Valentyna Rezničenka je zatím hlášeno jedno zranění, ke kterému měla přijít teprve 10letá dívka. Po třetí ráno se ozvaly výbuchy také v Charkově. Během leteckého poplachu bylo podle veřejnosti slyšet nejméně 20 výbuchů.

Rusové se snaží co nejvíce posílit své jednotky a pokouší se mobilizovat nové brance. Informuje o tom americký Institut pro studium války.

Ukrajinci mezitím postupují v Chersonské oblasti. Podle ukrajinského ministerstva obrany tam jelo pod záminkou civilního nákladu a humanitární pomoci přes 20 ruských nákladních aut s municí a dalšími těžkými zbraněmi. „Okupanti se tam snaží vytvořit si pozice, ale co je jim to platné? Ukrajinské ozbrojené síly se krok za krokem posouvají do regionu,“ komentoval to prezident Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném projevu vzkázal, že Rusko proti Evropě vede plynovou válku. „Přesně tak je třeba to vnímat. A je jim jedno, co se stane s lidmi, jak budou trpět – hladem kvůli zablokování přístavů nebo zimním mrazem a chudobou. To jsou jen různé formy teroru. A právě proto je třeba vrátit úder,“ burcuje a žádá tvrdší sankce.

Jednotlivé ruské jednotky dosáhly částečného úspěchu u Vuhlehirské tepelné elektrárny, druhé největší na Ukrajině. Připustil to v pondělí večer ukrajinský generální štáb. Elektrárna, která se nachází asi 50 kilometrů od Doněcka, se v pondělí stala terčem ruského náletu. Na jiných úsecích fronty ukrajinské síly útoky odrazily, ruské jednotky utrpěly ztráty a stáhly se, tvrdí ukrajinské velení.

Tagy:
Vladimir Putin armáda obilí Moskva Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Sergej Viktorovič Lavrov Chersonská oblast ruská invaze na Ukrajinu