Od vyhlášení mobilizace vstoupilo do ruské armády na 200 tisíc lidí, řekl Šojgu

Ruská armáda před Kremlem

Válka na Ukrajině (4.10.2022 11:00)

V ruských médiích se stále častěji mluví o použití jaderných zbraní na Ukrajině. Fatální eskalací ukrajinsko-ruského konfliktu opakovaně hrozí i šéf Kremlu Vladimir Putin. Na jižní frontě mezitím Rusové za jediný den přišli o téměř 100 vojáků, desítky tanků i další techniku. Podle amerického podnikatele Elona Muska by se Kyjev měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. USA poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci včetně raketometů HIMARS. Sergej Šojgu uvedl, že od částečné mobilizace vstoupilo do armády na 200 tisíc lidí.

Ukrajinští vojáci nadále kontrolují situaci v Jižním Bugu, kde 3. října zničili velké množství nepřátelské techniky a živé síly. Informuje o tom agentura Ukrinform s odvoláním na operační velení Jih. „Letectvo zasadilo devět úderů na nepřátelské pozice a objekty. Raketové a dělostřelecké jednotky provedly 290 palebných úkolů,“ uvedli vojáci. Během bojového dne ukrajinští obránci zničili 87 osob.

Rusko obzvlášť v poslední době hovoří o nasazení jaderných zbraní na Ukrajině poměrně pravidelně. Pokud by tak Kreml učinil, USA a jejich spojenci zničí ruské jednotky a vybavení na Ukrajině a potopí Černomořskou flotilu. V rozhovoru se stanicí ABC News to řekl bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus.

Vlnu pobouření vyvolal na Ukrajině „mírový plán“, který zveřejnil na Twitteru americký podnikatel Elon Musk. Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o návrhu uspořádal vlastní anketu.

„Kterého Elona Muska máte raději? Příznivce Ukrajiny, nebo Ruska?“ Během krátké doby se ankety zúčastnil bezmála milion lidí, přičemž zhruba 85 procent respondentů dalo přednost Muskovi coby podporovateli Ukrajiny.

Státní duma, tedy dolní komora ruského parlamentu, schválila smlouvy o připojení čtyř okupovaných ukrajinských území k Rusku. Informují o tom tiskové agentury. Kyjev a Západ ruskou anexi odmítly jako nelegální a odsoudily ji. Jde přibližně o 15 procent z celkové rozlohy Ukrajiny.

Tagy: