Velká ruská ofenziva už začala. K výročí války mohou zesílit útoky na civilisty

Rusko se v další fázi války na Ukrajině hodlá masivně uchýlit k letectvu, prozradil zdroj blízký ruskému ministerstvu obrany. Podle poradce ukrajinského prezidenta mění okupanti taktiku, systém protivzdušné obrany mají zahltit střely bez výbušných hlavic a balóny. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že velká ruská ofenziva již začala. Institut ISW odhadl, že Kreml by mohl k výročí války podniknout další vlnu vzdušných a raketových útoků zaměřených na civilní objekty po celé Ukrajině.

Ruská vojska však postup u Bachmutu zřejmě neurychlí a sotva dosáhnou svého cíle do 24. února, míní ISW. Institut odhadl, že Kreml by mohl k výročí války podniknout další vlnu vzdušných a raketových útoků zaměřených na civilní objekty po celé Ukrajině, protože skutečné vojenské úspěchy se ruským silám na Ukrajině stále vyhýbají.

Aktuální informace z Ukrajiny se dále dozvíte v tomto on-line článku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru se stanicí BBC vyloučil, že by se v rámci případné mírové dohody s Ruskem Kyjev vzdal jakéhokoli ukrajinského území. Varoval přitom, že postoupení území Moskvě by znamenalo, že by se Rusko mohlo „neustále vracet“. Očekávaná ruská ofenziva na Ukrajině podle něj už začala.

Množí se zprávy, že ruská armáda nedodává Vagnerově skupině dostatek munice. Má to souviset s pocitem Kremlu, že vůdce vagnerovců Jevgenij Prigožin „sofistikovaně podkopává“ důvěryhodnost ruského ministerstva obrany. Podle agentury Unian podpořil stížnosti svých žoldnéřů, podle nichž ministerstvo „sabotuje dodávky munice“ a osobně kvůli tomu kontaktoval úřady v Moskvě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chaos Rusů na Donbase: Střílí nás jak krocany. Tak útočí jen hlupáci, zuří Putinův exspojenec

Rusko se v další fázi války na Ukrajině hodlá masivně uchýlit k letectvu. Ruskému investigativnímu webu Važnyje istorii to sdělil nejmenovaný zdroj blízký tamnímu ministerstvu obrany. Podle něj má Rusko nadále nad Ukrajinou z hlediska leteckých kapacit nespornou převahu, ale i tak se ruská armáda bude potýkat s vysokými ztrátami letounů.

Na Ukrajině by už do příští zimy mohly vzniknout dvě podzemní elektrické rozvodny, které budou lépe odolávat ruským vzdušným útokům. Na projektu přenesení elektrických rozvoden pod zem pracuje ministerstvo pro místní rozvoj společně s ukrajinskou energetickou společností Ukrenerho. S odvoláním na nejmenovaného činitele působícího v ukrajinském energetickém sektoru o tom napsal ve svém ruskojazyčném vydání časopis Forbes.

Ukrajina a Rusko si vyměnily dalších dohromady 202 válečných zajatců. Z ruského zajetí putuje domů 100 ukrajinských vojáků a jeden civilista, uvedl na sociální síti Telegram šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Na území pod kontrolou Ruska pak míří 101 osvobozených ruských vojáků, sdělilo na stejné síti ruské ministerstvo obrany.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina on-line ministerstvo obrany letectvo Forbes Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Andrij Jermak